24-hodinový dispečing

5 najlepších tipov, ako ochrániť svoje auto

22. august 2017|Ing. Peter Sirotňák

Krádeže vozidiel neutíchajú ani počas leta. Stále sú v kurze Škodovky, VW, Audiny a BMWčka. Každý deň sa priemerne ukradne 5 vozidiel a z toho 90 % v nočných hodinách. Na trhu je množstvo autoalarmov, ale častokrát nepomáhajú. Môžu zlodeja odradiť, ale nie vždy. Čo vtedy robiť?

kradnute auto

  • 1. Kombinujte zabezpečenie - Ak máte alarm, mechanické zabezpečenie alebo akúkoľvek formu zabezpečenia je to postačujúce? Dnes je už každé zariadenie prekonateľné a zlodeji vedia prakticky odcudziť hocijaké vozidlo. Ale prečo im to neznepríjemniť? Každé zabezpečenie má svoj čas prelomenia. Preto čím sofistikovanejšie zariadenie máte a čím ich máte viac predlžujete čas odcudzenia. Čo pri krádeží môže byť kľúčové. Tiež tým môžete spraviť vozidlo menej atraktívnejšie pre zlodeja.
  • 2. Dohľadanie ukradnutého vozila - Ako vyššie spomíname, každé vozidlo je ukradnuteľné. Preto je dobré mať dohľadávací systém Lojack alebo Gpjack. Dohľadávacie systémy majú dva stupne ochrany. Jednou je imobilizér. Ak sa vozidlo naštartuje bez „prihlásenia“ cez imobilizér, vozidlo pošle poplach na dispečing. V prípade použitia rušičky tiež pošle poplach. Vozidlo je síce stále ukradnuteľné, ale máte viac ako 90% šancu, že sa vám vráti.

 

 

  • 3. Garáž nie je ochrana - Množstvo ľudí si myslí, že keď garážujete, tak vám auto nikto neukradne. Toto nie je pravda, práve krádeže v garáži sú veľmi obľúbenou destináciou. Nikto ich tam totiž nevyruší a majú viac času ako na ulici. Ale môžete to využiť vo svoj prospech. Keď si dáte zabezpečenie garáže, dozviete sa, či nebol narušený už tento priestor a získate drahocenný čas.
  • 4. Pozor na servis - Neautorizované servisné strediská môžu byť problémom. Odovzdáte im kľúče od vozidla a môžu si s ním robiť čo chcú. Nájsť a znefunkčniť zabezpečovacie prvky. Áno, bohužiaľ aj toto sa môže stať v neautorizovaných servisoch. Dávajte si pozor, aký si vyberáte a ak nemáte dobré referencie, zamestnaného známeho, tak radšej pouvažujte nad iným. V konečnom dôsledku nakoniec môžete prísť o oveľa viac peňazí.
  • 5. Rizikové značky - Keď si kúpite auto, ktoré sa je v obľube zlodejov musíte si dávať väčší pozor. Samozrejme menej známou značkou vozidla sa nemusíte vyhnúť krádeži. Každopádne veľmi znížite riziko ukradnutia. Najmä, ak pri otváraní „overených“ vozidiel je už pre nich rutinou.