24-hodinový dispečing

Na čo si dávať pozor pri umývaní auta?

17. november 2016|Ing. Peter Sirotňák

Aj keď umývanie auta vyzerá na prvý pohľad veľmi jednoduché, majitelia vozidiel sa opakovane dopúšťajú chýb, ktoré vedú k závažnému poškodeniu laku. Pozrite si prehľad tých najčastejších.

umyvanie aut

Zima je už pomaly tu a s ňou pribúdajú daždivé alebo zasnežené dni. A to sa odráža aj rastúcej vrstve prachu a blata na karosérii, niekedy až v takej vrstve, že mnoho áut nadobúda sivo-hnedý odtieň bez ohľadu na to, aká farba je napísaná v osvedčení o evidencii. Hoci suchých dní je čoraz menej, motoristi stoja pred otázkou, či sa auto oplatí v tomto období čistiť a umývať. Odpoveď znie: určite áno. Problém nespočíva ani tak v estetickej stránke veci, ako skôr vo fakte, že na cestách sa používajú agresívne posypové materiály, ktoré laku ani karosérii neprospievajú.

V zásade sa motoristi delia na dve hlavné skupiny. Tá prvá sa snaží o auto starať, tá druhá ho považuje za spotrebný materiál a keďže ho po pár rokoch predajú, aby kúpili iné, je im jedno, ako lak vyzerá. Nasledujúce rady sú preto určené primárne tým, ktorí chcú, aby im auto vydržalo dlho a aj po rokoch vyzeralo k svetu.

1. Riziko automatickej umyvárne

Automatické umyvárne majú rozhodne svoje čaro, nakoľko vyčistia auto za primeranú cenu a bez námahy. Prinášajú však aj určité riziká. To najdôležitejšie sa spája so starostlivosťou a údržbou, za ktorú zodpovedá prevádzkovateľ. Vo všeobecnosti platí, že najmenej škôd napáchajú čerstvo vymenené penové kefy. Uznávame však, že laik to v podstate nemá šancu rozpoznať.

Najväčšie škody však dokáže automatická linka spôsobiť na silno znečistenom vozidle. Vždy si voľte program, ktorý obsahuje aj predumytie alebo opláchnutie vozidla pred samotným čistiacim procesom. Otázka za milión ale znie, do akej miery je predumytie účinné. Ak je auto veľmi znečistené, nemusí to stačiť a rýchla rotácia kefy v kombinácii s prachom a blatom je účinnejšia než akýkoľvek brúsny papier. Pokiaľ si nie ste istí, radšej najprv vozidlo opláchnite ručne, napríklad, na „wapke“ a až následne použite automatickú umyváreň.
Ďalší problém môže spočívať v použitej kozmetike. Väčšina prevádzkovateľov síce uvádza, že používajú šetrné prípravky, nemusí to však byť pravda. Z tohto hľadiska azda najlepšie pomôžu referencie iných motoristov alebo recenzie na internete. Ak vám na vozidle záleží, nepovažujte automatické linky za všeliek.

2. Ručná umyváreň

Oveľa šetrnejším spôsobom umytia vozidla sú ručné umyvárne. Napriek vyšším cenám je očividne dopyt vysoký, nakoľko pribúdajú ako huby po daždi. No aj tu je dôvod pre obozretnosť.

Najdôležitejšími faktormi sú kvalita používaných prípravkov aj samotnej práce. Automat umýva stále rovnako, no v ručných umyvárňach pracujú ľudia a tí robia chyby a niekedy svoju prácu flákajú alebo použijú lacnú nekvalitnú kozmetiku. Cena preto nie je zárukou toho, že si vyberiete správnu firmu. Nanešťastie, jednoznačný recept na úspech neexistuje. Jediné, podľa čoho sa môžete ako-tak zorientovať, sú osobné referencie od ľudí, ktorým dôverujete.

3.  Svojpomocné umývanie pred domom

Alternatívou k profesionálom je umývanie auta svojpomocne, napríklad, na spomínanej „wapke“. Rozhodne neodporúčame umývať auto pred mestským panelákom, nakoľko mestá a obce zvyknú vo všeobecne záväzných nariadeniach určovať, kde a za akých okolností to môžete urobiť. Ak vôbec. V opačnom prípade sa môže stať, že pri vás zastaví mestská polícia a vytiahne pokutové bloky. Sankcie sa môžu pohybovať od 30 do 180 eur, čo je vždy viac než ručná umyváreň a niekoľkonásobne drahšie než automatická.

4. Voda

Pokiaľ sa rozhodnete umyť si auto svojpomocne dbajte na použitie vhodných prípravkov a správny postup. Tým najdôležitejším prostriedkom je pochopiteľne voda, ktorou za žiadnych okolností nešetrite. Ak použijete „wapku“, zvoľte mierny alebo stredný prúd vody. Príliš silný prúd by mohol nenávratne poškodiť lak.

Ideálna je tzv. metóda dvoch vedier, postupy nájdete pomocou internetového vyhľadávača. Ponúkame aspoň stručný popis. V jednom vedre je voda so saponátom, v druhom čistá voda. Najprv sa handra namočí v saponáte, vyčistí sa časť vozidla a následne sa od nečistôt vypláchne v čistej vode. Takto sa postupuje na celom vozidle. Mali by ste mať nablízku aj hadicu, ktorou na začiatku uvoľníte nečistoty a po umytí vozidlo opláchnete.

5. Špongia či handra

Je jasné, že klasická kuchynská špongia je to posledné, čo by ste mali použiť. Hoci na prvý ohmat pôsobí mäkko, pre lak vozidla je tvrdá. A v kombinácii s nečistotami si vyrobíte mimoriadne účinný brúsny papier. Pre umývanie áut sú najvhodnejšie handry alebo rukavice z mäkkého mikrovlákna. V zálohe majte hneď niekoľko kusov a minimálne jeden až dva suché na záverečné zotretie kvapiek vody a vysušenie karosérie.

6. Saponát

Hoci je v predaji množstvo špecializovaných prípravkov a ich ceny sa pohybujú skutočne vo veľkom rozpätí, niektorí motoristi sa stále spoliehajú na klasické kuchynské saponáty. Ak vám na vozidle záleží, obetujte pár eur naviac a kúpte špeciálne prípravky, ktoré sú zložením oveľa vhodnejšie. Ide o jednorazovú investíciu a väčšina prípravkov sa dá použiť opakovane. Pochopiteľne existujú aj „kuchynské“ recepty, ktoré v niektorých oblastiach dokážu úspešne konkurovať profesionálnym prípravkom, v iných zlyhávajú alebo prinášajú nejedno riziko.

7. Interiér

Nábytok a koberce v obývačke si zasluhujú aspoň z času na čas oprášiť, vyčistiť, vytepovať a ošetriť povrchy. Rovnaké pravidlo platí aj pre ich automobilový ekvivalent a nejde len o vôňu novoty v kabíne. Tepovanie nie je samoúčelné, nakoľko počas roka nájdete na sedadlách psie chlpy, „zasedené“ omrvinky či fľaky dosvedčujúce nehodu pri konzumácii nápoja. Sýtené sladené nápoje môžu byť veľmi agresívne a tkaninu poťahu nenávratne zničiť. Ak sa nehoda pritrafí, snažte sa okamžite tekutinu aspoň v rámci možností vysať a vyčistiť. S dôkladným čistením však neotáľajte príliš dlho.

Ošetrenie si vyžadujú aj plastové povrchy. Citlivé sú predovšetkým mäkké plasty, ktoré môžu pôsobením slnka a prachu postupne stvrdnúť a vyblednúť. Na trhu sú dostupné rôzne prípravky, či už v spreji alebo vo forme navlhčených obrúskov. V každom prípade ale odporúčame aspoň z času na čas plasty dôkladne očistiť.

8. Motor 

Motor je z hľadiska čistenia azda najháklivejšou súčasťou vozidla. Moderné autá sú plné elektroniky a pokiaľ nepoznáte, ako sú riadiace jednotky chránené pred vlhkosťou, radšej sa do čistenia motora vôbec nepúšťajte alebo elektronické časti zabaľte do igelitu. Rozhodne nečistite motor na vysokotlakovej „wapke“, kde prúd vody môže poškodiť jediný senzor a vozidlo nenaštartuje. Jediné, čo by ste mohli urobiť, je použiť vedro s vodou a špeciálny saponát a veľmi opatrne vyčistiť niektoré časti. Pred čistením nechajte motor poriadne vychladnúť. Vzhľadom na riziká však odporúčame obrátiť sa na odborníkov.

9. Leštenie a voskovanie

Mnohí motoristi sa po umytí tešia z lesknúcej sa karosérie. Umytím a usušením auta by sa to však nemalo skončiť. Posledným dôležitým krokom je navoskovanie. Vosk nie je len estetickou záležitosťou, po ktorej sa auto ligoce ako diamant, slúži na vytvorenie dodatočnej ochrannej vrstvy. Voskovanie nie je jednoduchá záležitosť, preto odporúčame vopred sa informovať u odborníka. Dôležitý je výber kvalitného vosku, čiže nie podľa ceny, aj spôsob jeho aplikácie a dodržanie stanoveného postupu.

Mnohí odborníci upozorňujú, že pred voskovaním je z karosérie potrebné odstrániť tzv. kontamináciu laku, napríklad, z miazgy alebo priemyselného znečistenia, na ktoré jednoduché umytie nestačí. Odhliadnuc od škrabancov musí byť lak hladký ako zrkadlo, akonáhle zacítite pod rukou drsný povrch, ide o spomínanú kontamináciu. Odstrániť ju možno leštiacim kotúčom alebo špeciálnou hmotou, ktorá sa konzistenciou podobná plastelíne. Pred použitím sa radšej poraďte s odborníkmi, aby ste našli najvhodnejší spôsob vyčistenia laku od konkrétnej kontaminácie.

10. Dodatočná ochrana karosérie 

Predná časť vozidla je najviac náchylná na poškodenie, napríklad, od kamienkov odletujúcich spod kolies ostatných áut. Zvýšenú ochranu môže poskytnúť priehľadná samolepiaca fólia buď na prednej časti vozidla alebo nechať u špecialistov olepiť celé vozidlo, vrátane svetlometov. Okrem priehľadných fólií existujú aj farebné fólie, ktoré sa tešia čoraz väčšiemu záujmu. Kvalitné fólie ochránia lak pred menším poškodením, napríklad, pred „obúchancami“ na parkoviskách. Bonusom je možnosť pripoistenia fólie k havarijnej aj zákonnej poistke, čo znamená, že pri potrebe výmeny ju poisťovňa preplatí.

zdroj:autobild