24-hodinový dispečing

Jazda v strednom pruhu na dialnici

28. september 2016|Ing. Peter Sirotňák

Je to skutočne pohodlné jazdiť v strednom pruhu. Ale znepríjemňujete tým jazdu iných vodičov. Aj keď idete maximálnou povolenou rýchlosťou mali by ste sa zaradiť do pravého pruhu.

Dialnica D1

Kedykoľvek týmito miestami prechádzate, vidíte vodičov, ktorí sa v kľude a nevzrušene posúvajú za svojimi cieľmi prostredným pruhom. Zrejme si užívajú pocit bezpečia, ktorý pramení z potenciálneho manévrovacieho priestoru na oboch stranách. Vyhovuje im, že nemusia tak často prechádzať z pruhu do pruhu a upravovať rýchlosť podľa okolitej prevádzky.

Bezdôvodná jazda uprostred je bezohľadnosť

Na rozdiel od Ameriky sú u nás všetky pruhy naľavo od pravého určené len na predbiehanie. Čo má jeden následok, ktorý vás možno nikdy nenapadol: Bezdôvodne jazdou prostredným pruhom poloprázdnej diaľnice porušujete nielen cestný zákon, o ktorom si môžeme myslieť svoje, ale aj zákon, ktorý by v každej funkčnej spoločnosti mal byť nadradený kodifikovaným normám - zákon slušnosti.

Ak sa v predchádzajúcich odsekoch spoznávate, zrejme ste sa teraz silno urazili. Stavím sa, že sami seba považujete za veľmi opatrného šoféra. Určite nikdy neprekračujete povolenú rýchlosť, veď aj na diaľnici často idete oveľa pomalšie, než legislatíva a podmienky dovoľujú. Tak aká bezohľadnosť?

Bezohľadnosť nie je to isté, čo agresivita. Bezohľadnosť nie je porušovanie zákona (akokoľvek s ním niekedy kráča ruka v ruke). Bezohľadnosť je neschopnosť alebo neochota brať ohľady na druhých. Často pramení z nedostatku empatie, vcítenia sa do ostatných.

Skúste sa teraz spolu so mnou vcítiť do vodiča, ktorý sa k vám zozadu blíži stotridsiatkou, zatiaľ čo vy upaľujete prostredným pruhom bezpečnou a úspornou rýchlosťou 100 km/h. Aké má ten vzadu možnosti?

Môže pokračovať v pravom pruhu a podísť vás sprava. Čo by bolo perfektne legálne napríklad v tej Amerike, ale u nás by sa tým vodič vystavil postihu za nedovolené predbiehanie. A uznajte, že nie je fér, aby niekto riskoval postih za porušenie zákona len preto, že ste ho k tomu porušením zákona donútili vy.

Druhá možnosť? Predbehne vás legálne. To znamená, že musí dvakrát zmeniť jazdný pruh a niekoľko dlhých sekúnd sa pohybovať po diaľnici šikmo, čo zväčšuje mŕtvy uhol jeho zrkadiel relatívne k smeru diaľnice. Riskuje tak, že prehliadne rýchlo sa približujúce auto v ľavom pruhu. Manéver je navyše náročný na správne načasovanie a aj keď sa všetko podarí, čaká vodiča za odmenu dvojitý návrat späť doprava - najskôr len na pár sekúnd, než sa opäť priblíži k ďalšiemu takému krásavcovi, ako ste vy. Vodičskú prácu, ktorú ste podľa zákona aj podľa zdravého rozumu mali urobiť vy, tak musel odviesť niekto iný.

A tretí, najčastejší scenár? Predbiehajúci vodič sa zaradí za vás a čaká, až sa uvoľní ľavý pruh, hoci vpravo od vás je úplne voľno. Výsledok je neodvratný.

V ľavom je plno, vpravo nikto

Aj tí najsnaživější a najpoctivejší vodiči po niekoľkých minútach kľučkovania prestanú zachádzať doprava. Pravý pruh sa vyprázdni a vľavo sa prevádzka zahustí, pretože všetci chcú predbehnúť pomalé auta uprostred.

Nie je to žiadna pustá teória. Denne vidíte na D1, to že je v pravom pruhu voľno celé stovky metrov a v ľavom idú autá naskladané za seba v netrpezlivom vláčiku.

Bezdôvodná jazda v prostrednom pruhu dramaticky zmenšuje priepustnosť diaľnice a prispieva k vzniku nebezpečných situácií - tým viac, čím ide pôvodca pomalšie. Skúste na to myslieť, až sa nabudúce cestou na chalupu budete chcieť zase zahniezdiť pohodlne uprostred diaľnice hneď po opustení Bratislavy. Alebo bežte za svojím zákonodarcom a žiadajte po ňom, nech presadí predbiehanie ktorýmkoľvek pruhom ako v Amerike.

 

Čo hovorí zákon

Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie."

§ 10, zákon č. 8/2009 Z.z.

zdroj: automag.sk