24-hodinový dispečing

5 tipov, ako ochrániť svoje auto

14. august 2019|Ing. Peter Sirotňák

Máte Škodu či Volkswagen? Prípadne inú nemeckú značku? Riziko, že vaše vozidlo bude ukradnuté, je o dosť vyššie. Ak chcete štatisticky zistiť, či vám môžu ukradnúť auto, pozrite sa na ulicu. Ak jazdí váš model bežne po ulici, majte sa na pozore. Platí totiž, že čím viac vozidiel rovnakého modelu, tým vyššia šanca na krádež. Ako sa teda brániť, pokiaľ nemáte zabezpečovacie zariadenie?

zabezpecenie auta

To, že zabezpečenie ešte len plánujete, alebo si ho aktuálne nemôžete dovoliť neznamená, že si auto neviete ochrániť alebo spraviť opatrenia, aby bolo riziko jeho krádeže čo najnižšie. Bez akéhokoľvek zabezpečovacieho zariadenia v aute je však šanca ukradnutia vždy predsa len vyššia.

1. Skontrolujte si, či sa vaše auto zamklo

Tento trend prišiel pred pár rokmi a je stále tu. Prídete do obchodného centra alebo kdekoľvek na ulicu, zaparkujete, zamknete vaše vozidlo imobilizérom, no ono sa však následne otvorí (otvorenie môže nastať po pár sekundách). Vy opäť zamknete a auto sa opäť otvorí. V tej horšej situácii si to ani vôbec nemusíte všimnúť. Znamená to však, že niekto blízko vášho vozidla prečítal kód imobilizéru do jeho čítačky a na diaľku otvoril vozidlo za úmyslom jeho odcudzenia, v „lepšom prípade“ s úmyslom odcudzenia vecí, ktoré v aute máte. Tomuto útoku sa dá brániť pomerne jednoducho – od vozidla sa príliš neponáhľajte. Skontrolujte, či sú dvere naozaj zatvorené, prípadne sa pri odchode pozerajte, či sa vám nerozblikajú smerovky.

2. Zaparkované auto v tmavej uličke alebo na odľahlom mieste

Zlodeji potrebujú na ukradnutie vozidla isté súkromie. Inak sa kradne auto na frekventovanej ulici a inak v tmavej uličke, kde neprejde ani noha. Ak máte možnosť, parkujte skôr na frekventovanejších miestach, kde je pohyb ľudí či iných áut.

3. ŠPZ zo zahraničia

Veľkým lákadlom pre zlodejov sú vozidlá evidované v inej krajine. Ak máte na vozidle zahraničnú ŠPZ, majte sa na pozore oveľa viac. Zlodeji v domnienke, že ide o turistu, ktorý bude mať problém komunikovať s úradmi a podobne, získavajú cenný čas na ukradnutie a následné schovanie vozidla.

4. Pozor na automatické otváranie dverí

Ak máte bezkľúčové otváranie dverí a štart, dajte si pozor, kde si nechávate svoj kľúč. Riziko vám hrozí či už v kaviarni, kde máte auto odparkované len kúsok od seba, no taktiež napríklad aj v rodinnom dome. Drvivá väčšina ľudí si necháva svoj kľúč od vozidla pri vchodových dverách, kde sú ostatné kľúče. Toto zlodeji vedia. Prídu pred váš vchod, zapnú zosilovač signálu a vedia vozidlo otvoriť a dokonca aj naštartovať. Ideálnym riešením je zabaliť kľúč do alobalu, urobiť si ako obal na kľúče prenosnú chladničku či iné „domáce recepty“. Hlavne nenechávajte takýto kľúč na chodbe. Keď ho presuniete ďalej, zlodej už nemá šancu dvere otvoriť.

5. Ovládač od brány vo vozidle

Potrebujete na vyparkovanie z miesta státia ovládač alebo kartu? Nepripravený zlodej má od vás „darček“ v podobe kľúča priamo vo vozidle? Dajte si tú námahu a noste vstupný kľúč radšej so sebou – či už ide o bránu, rampu alebo čokoľvek iné.