24-hodinový dispečing

Aké výhody má dochádzkový systém na pracovisku?

7. august 2019|Ing. Peter Sirotňák

Moderné spoločnosti poskytujú v dnešnej dobe oveľa väčšiu voľnosť, ako kedykoľvek predtým. Pracovná doba sa často nezapisuje a ani nijako neeviduje. Nie každé pracovisko však môže mať takýto „voľný“ systém. Niekedy je potrebné viesť si nejakú dochádzku či už kvôli charakteru práce, zodpovednosti alebo kvôli návštevám. Aké možnosti vám môže dochádzkový systém ponúknuť a čo všetko s ním dokážete?

dochádzkový systém

Nie sú to ani tak dávne časy, kedy sme si dochádzku do práce evidovali perom do papierového zošita. Tí, čo robili vo väčších spoločnostiach, dokonca zažili zapisovanie kolegov navzájom. Potom prišli elektronické kartičky, ktoré sa však tiež dali „obabrať“ – aj keď si tým zamestnanci mohli narobiť množstvo nepríjemností. 

Odhliadnime teraz absolútne od toho, že pri dochádzkovom systéme ide o samotnú dochádzku a o naplnenie pracovného fondu. Z nášho pohľadu tu prichádza k obrovským rizikám a k zraniteľnosti bezpečnosti spoločnosti. Čo sa bežne deje vo firmách, je napríklad taká krádež – ale môže to byť samozrejme aj požiar alebo iná, život ohrozujúca situácia. Podľa dochádzkového systému sa vtedy dá jednoducho zistiť, kto bol v čase krádeže v práci, alebo či nejaká konkrétna osoba pri evakuácii budovy ostala vnútri. 
Nejde iba o bezpečnosť zamestnancov, ale aj o bezpečnosť firmy a údajov v nej.

Zamestnanec v pracovnom pomere je viazaný určitou mlčanlivosťou a v niektorých prípadoch porušenia sa dopúšťa voči zamestnávateľovi až trestného činu. To je jasné, ale pozrime sa na „návštevníkov firmy“. Jedným z princípov hackerov je aj infiltrácia dovnútra spoločnosti a odcudzenie či už dôležitých údajov alebo „napichnutie sa“ na server. Tu dochádzkový systém identifikuje takéhoto zamestnanca alebo kartu, ktorou sa niekto infiltroval dnu. 

V tomto prípade je dobrá aj prevencia, kedy sa napríklad pri strate blokuje existujúca karta a nepovolaná osoba sa s ňou už nedostane dnu.

Poznáme rôzne inteligentné vstupné a dochádzkové riešenia a niekedy by ste si mysleli, že ste v nejakom sci-fi filme. Je to však realita už aj u nás. Biometrické riešenia ako skenovanie sietnice, odtlačkov prstov a podobne sú už bežnou realitou, ktorá spĺňa najprísnejšie bezpečnostné pravidlá. Ak je doplnená o kamerový systém s rozpoznávaním tvárí, môžete tvrdiť, že máte veľmi ťažko prelomiteľný vstup pre všetky nepovolané osoby.

Podobných výhod samozrejme takéto zariadenia prinášajú ešte oveľa viac. My sme vám priblížili, ako je to s bezpečnosťou. V prípade, že by ste potrebovali poradiť s akýmkoľvek inteligentným riešením pre vašu spoločnosť či budovu, neváhajte nás kontaktovať.