24-hodinový dispečing

Ako zistiť spoľahlivosť obchodného partnera?

30. júl 2019|Ing. Peter Sirotňák

Viac ako polovica podnikateľov si kúpi už existujúcu firmu s históriou. Je to najmä preto, aby boli naoko spoľahlivou spoločnosťou, ktorá je na trhu už nejakú dobu. Pri dôležitých obchodoch a partnerstvách by ste sa však do spolupráce určite nechceli pustiť s hocikým. Ako si ale firmy spoľahlivo preveriť?

preverovanie obchodných partnerov

Dostupných informácií je na internete veľmi veľa – od štandardného orsr.sk, foaf.sk alebo finstat.sk. Ak si predplatíte napríklad Finstat, dostanete sa k veľkému množstvu užitočných informácií o danej firme. V bezplatnej verzii zistíte len základné informácie, ktoré vám pri preverovaní dôveryhodnosti príliš nepomôžu.

 
Ak však chcete ísť ešte hlbšie, nepostačia vám bežne dostupné webové stránky. Informačných kanálov je obrovské množstvo a preverovaniu jednej firmy z informácií dostupných na internete by ste museli venovať minimálne jeden celý deň. Ak to robíte výnimočne, stojí to za to. Ak to však musíte robiť častejšie a keď nechcete nechať nič na náhodu, je dobré zaplatiť si dôsledné „preklepnutie“ firmy, kde dostanete všetky potrebné informácie a budete ihneď vedieť, či ide o spoľahlivého partnera, alebo či si na obchodovanie radšej hľadať niekoho iného. 


Medzi informácie, ktoré môžu byť pri rozhodovaní kľúčové, patria najmä záväzky, dlhy, schopnosť platiť načas, história ohľadom majiteľov, prepojenia firmy na iné firmy a iné fyzické osoby, štátne zákazky, počet zamestnancov a ich spokojnosť, finančná stabilita a reálny obrat a zisk. Najcennejšou informáciou je však skúsenosť iných partnerov z minulosti alebo súčasnosti.


Všetky tieto užitočné údaje môžete ľahko zistiť pomocou detektívnej firmy, ktorá ma licenciu a oprávnenie na zisťovanie informácií takéhoto charakteru. Tu si môžete pozrieť všetky detaily, ktoré o budúcom obchodnom partnerovi môžete získať.