24-hodinový dispečing

Ukradnutý bicykel? Poistka je iba malá záplata

26. jún 2019|Ing. Peter Sirotňák

Každý cyklista veľmi dobre vie, že kúpou bicykla investícia nekončí. Následne si radi doprajeme kvalitnejšie a lepšie komponenty, ktoré nám ešte viac zdokonalia drahý majetok, ktorý nechceme stratiť. Dnes už síce existujú aj poistky na bike, ale je to veľmi malá náhrada za stratu – aj keď splníme všetky podmienky poisťovne a peniaze nám vyplatia.

zabezpecenie bicykla

 

Ako funguje poistenie bicyklov?

Poistenie je dobrý nápad, ako mať aký-taký pokoj. Vzťahuje sa však iba na krádež z uzamknutého priestoru, akým je napríklad pivnica, byt, hotelová izba a podobne. V takomto prípade sa skúma, či bol bicykel dostatočne zabezpečený. Čo sa týka vonkajších priestorov, aby ste splnili podmienky poistného plnenia, musíte mať bicykel preukázateľne uzamknutý zámkom typu U (alebo ešte lepšiu variantou). Ak ste si však dokupovali na bicykel komponenty, ako napríklad pedále, lepšiu prehadzovačku či drahé karbónové kolesá, máte smolu. Poistenie sa totiž vzťahuje len na kúpnu cenu bicykla. Preto ak nie ste typ, čo si dokupuje lepšie komponenty, môžete zvážiť aj poistku. Dajte si však pozor, aby ste dodržali všetky bezpečnostné opatrenia uvedené v podmienkach zmluvy.

 

Zámok za 20 eur má rovnaký efekt ako ten za 120 eur

Je to tak alebo nie? Niekto by určite nesúhlasil. Počas našej praxe sme už však videli aj to, ako bol aj ten najdrahší zámok zničený v priebehu zopár sekúnd. Stačili k tomu tekutý dusík a kladivo. Nastriekaním dusíka materiál zamrzol a veľmi rýchlo a ľahko sa rozbil. Preto ideálne mechanické zabezpečenie neexistuje. Lepším zámkom si však naplníte povinnosti plynúce z poistnej zmluvy a znížite riziko krádeže zlodejom, ktorý by váš zámok rozbil pákovými nožnicami.

 

Zabezpečte bicykel rovnako ako motorku či auto

Nájsť vhodné mechanické zabezpečenie, ktoré je dostatočne účinné voči každému zlodejovi, je veľmi ťažké. Na Slovensko preto prinášame jedinečný produkt zabezpečenia bicykla s GPS zariadením, ktoré zistí nepovolený pohyb a aktivuje polohu v aktuálnom čase. Drobné zariadenie umiestnené v konštrukcii bicykla je veľmi ťažké nájsť a odstrániť. Pomocou tohto zariadenia tak môžete ihneď zistiť polohu bicykla a pomocou našej výjazdovej skupiny a polícii ho mať späť ešte v deň jeho krádeže. Pri rýchlom zistení ukradnutia to dokonca môže byť už do pár minút. 

 

Výhody zabezpečenia bicyklov

Nenápadné zariadenie je malé a je umiestnené tak, aby sa našlo iba vážnym poškodením, rezaním alebo inou manipuláciou bicyklom, ktoré by ho zničili. Na rozdiel od áut sa bicykle nekradnú na náhradné diely, čo dáva tomuto zariadeniu obrovskú výhodu a vám veľkú šancu, že sa vám bicykel vráti naspäť domov.