24-hodinový dispečing

Prečo si ľudia dávajú zabezpečiť svoj majetok až po tom, čo ich vykradnú?

11. jún 2019|Ing. Peter Sirotňák

Trištvrte dopytov alebo rád ohľadom zabezpečenia domu, bytu, auta či motorky dostaneme až po tom, ako sa odohrá nejaký incident. Ľudia sa snažia predísť tomu, aby sa takáto nepríjemná situácia zopakovala, čo je pochopiteľné, avšak krádeži či vykradnutiu sa dá aj predísť.

Vykradnuty byt

Na to, že obeťou takéhoto skutku by sme sa mohli stať aj my, automaticky nemyslíme. Pri skúmaní rizík si povieme, že nám sa to stať nemôže, alebo na základe nejakej štatistiky usúdime, že naše vozidlo nie je predurčené na krádež. Čo sa zas týka vykradnutia bytu či domu, zvykne sa upokojovať tým, že bývame vo štvrti, kde žije množstvo ľudí. Tu sa však často mýlime. Žiaľ, nekradnú sa len Octavie a nevykrádajú sa len domy na samote. Identifikovať nebezpečenstvo a riziko takéhoto incidentu je preto prakticky nemožné.
Správnym zabezpečením automaticky znižujeme riziko

Predstavte si, že ste zlodej a idete kradnúť. Chcete odcudziť vozidlo, ktorých jazdí po cestách mnoho. Ak sa zamyslíte, po aké auto by ste si došli? Samozrejme po to, čo je najmenej zabezpečené. Preto už akékoľvek zabezpečenie vytvára istú vizuálnu ochranu, ktorá je pre zlodeja prekážkou. Je množstvo prípadov, kedy akékoľvek zabezpečenie – hoci aj to lacnejšie – pomohlo ochrániť vozidlo či nehnuteľnosť bez toho, aby si ľudia vôbec všimli, že im hrozilo nejaké riziko.

Možno si poviete, že práve zabezpečením vzbudíte pozornosť a upozorníte na to, že potrebujete chrániť váš majetok, pretože máte cennosti. Toto je pravda. Avšak tu pomôže práve funkčné a profesionálne zabezpečenie, ktoré neodstráni zlodejov iba vizuálne, ale pri pokuse o krádež aj funkčne.
Drvivá väčšina ľudí však rieši zabezpečenie až po vykradnutí – či je to už pre nedostatok času, pre nedostatok nevedomostí alebo kvôli čomukoľvek inému. Verte však , že takáto nepozornosť vám narobí oveľa viac starostí.

Zvýšiť pozornosť by ste mali predovšetkým vtedy, ak:

  1. Máte často kradnuté vozidlo – Škoda, VW, Audi, Kia, BMW, Land Rover, ... je ich skutočne mnoho. Na pozore by sa mali mať aj majitelia dodávok.
  2. Vozidlo máte zaparkované pred domom bez brány.
  3. Máte na vozidle zahraničnú ŠPZ.
  4. Bývate v odľahlejšej časti.
  5. Chodíte domov a z domu v pravidelných časoch.
  6. Bývate v dome, kde je množstvo susedov.
  7. Práve ste sa nasťahovali (tu pozor aj na pivnice).

Funkčné zabezpečenie nestojí toľko, aby sa vám táto investícia nevrátila. Zlodeji sú síce čím ďalej tým viac sofistikovaní, ale sú to stále iba ľudia, a tí hľadajú najľahšie cesty. Preto vám odporúčame zabezpečiť sa včas, kým nie je neskoro. Ochránite tak nielen svoj majetok, ale často aj svoj dobrý pocit bezpečia. A ten je skutočne na nezaplatenie.