24-hodinový dispečing

Kamerový systém v aute pomáha v objasnení nehody

1. september 2018|Ing. Peter Sirotňák

„Čierna skrinka“ na čelnom a zadnom skle vozidla už nie je také tabu, ako pred rokmi. Zo začiatku bola veľkým trendom v točení a následnom zdieľaní videí rôznych kolíznych situácií. Okrem tejto formy zábavy sú užitočným pomocníkom pri nehode, dokazovaní nehody pred poisťovňou. Vtedy sa oplatí mať profesionálnu kameru so zabudovaným GPS.

autokamera

Kamera s GPS

Zabudovaný modul spoľahlivo zaznamenáva súradnice v aktuálnom zázname. V prípade vzniknutia kolízie, nehody je zaznamenaná poloha kde sa to stalo. Zákon povoľuje využiť tento záznam, ako dôkazový materiál. Takisto vám to pomôže aj pri poistnom škodovom plnení. Kamery s GPS nie sú výrazne drahšie a určite odporúčame túto investíciu. Nikdy neviete kedy sa vám bude hodiť.

 

V akej situácii vám pomôže?

Určite poznáte situáciu agresívneho šoféra, nepáči sa mu niečo na vás, alebo vašom aute. Predbehne vás a ide vás vybrzdiť. Niekto dokáže zabrzniť, inokedy sa to nedá. Potom ostáva slovo proti slovu. Ale s kamerou máte jednoznačný dôkaz o agresívnej jazde a vy tak budete chránený.

 

Čo hovorí legislatíva na autokamery?

Dnes už je legislatíva postavená lepšie. U nás aj v zahraničí. Autokameru môžete pokojne mať nainštalovanú vo vozidle. Musí byť však v súlade so zákonom a nesmie vám brániť vo výhľade. Tu je výhodou profesionálna montáž kde sa môžete spoľahnúť na správnu inštaláciu. Nemusíte sa báť, že vám v zahraničí zoberú za kameru auto ako v minulosti. 

Ide iba o spôsob využitia kamery. Ak napríklad zverejníte video zo zahraničnej cesty môže vám hroziť mastná pokuta. Avšak na jej primárny účel a to ochranu svojho práva, objasnenie nehody a podobne je veľmi užitočná. Nahrávku môže využiť polícia a poisťovňa a spoľahlivo objasní väčšinu prípadov.


Ak máte nejaké otázky ohľadom používania kamier a legislatíve kontaktujte nás