24-hodinový dispečing

Únos dieťaťa nie je problémom len v zahraničí

16. júl 2017|Ing. Peter Sirotňák
Unesené dieťa

Pár dní dozadu sa na Facebooku objavila správa o pani, ktorá sa údajne pokúsila o únos dieťaťa a odcudzenie kočíka. Tento prípad sa odohral v bratislavskej Petržalke a to hneď niekoľkokrát. Táto správa je skutočne znepokojujúca a v našej krajine vôbec nejde o prvý prípad.

Vo svete tak aj ako u nás je to bežným fenoménom. Väčšinou ide o psychicky labilné osoby, ktoré sa nachádzajú v ťažkej životnej situácii a sú v zlej psychickej kondícii, alebo môžeme hovoriť o duševnej poruche. Zdrojom tejto poruchy je úmrtie potomka, nemožnosť mať dieťa, odlúčenie dieťaťa od matky a podobne. Pre matku je vtedy jediným riešením to najkrajnejšie. Pokúsi sa o únos a „privlastnenie“ dieťaťa. 

V prvom rade je potrebné byť obozretný. Nedôverujte cudzím ľuďom a dieťa nespúšťajte z dohľadu. Aj veľmi malá chvíľa môže skončiť katastroficky. Osoba, ktorá je rozhodnutá uniesť dieťa koná spravidla spontánne. Môže sa však stať, že nekoná v afekte a sleduje vás. Ak máte podozrenie, nenechávajte nič na náhodu. Môžete sa obrátiť na políciu. 

Naopak môžete spozorovať, že niekto sleduje cudzie dieťa. Myslite na to, že sa to môže stať aj vám a radšej varujte rodičov. Ak sa takejto osobe podarí uniesť dieťa, je dôležité nájsť ho čo najskôr. Tým, že dôvodom býva privlastnenia dieťaťa nebýva zvykom, že pri únose by sa dieťaťu ublížilo, alebo chcelo ublížiť. To však neznamená, že sa dieťa musí vrátiť, ak utečie do zahraničia a podobne.

Pomôže aj technika

Samozrejme poskytujeme techniku, ktorá vám môže pomôcť v týchto situáciách. Ideálnym riešením je malý GPS lokátor, ktorý jednoducho vložíte, alebo pripevníte o perinku. Nemusíte sa báť žiadnych škodlivých vĺn, ktoré by mohli ohroziť zdravie dieťaťa. Zariadenie je v spiacom režime, ktoré jednoducho oživíte cez notebook alebo telefón. Viete ihneď zistiť jeho polohu v reálnom čase. Taktiež si môžete nastaviť, že vám príde upozornenie pri vzialení určitých metrov a okamžitým oživením zariadenia s GPS polohou.

Ak by sa táto situácia stala, ideálnym riešením je zavolať na políciu a hovoriť im neustále aktuálnu polohu. Vtedy vedia policajné hliadky dokonale zaistiť idúce vozidlo, osoby a dieťa nájsť. Určite neodporúčame ísť na „vlastnú päsť“, kedy sa môžete dostať do konfliktu, prípadne môže ohroziť niekto vaše dieťa.

Vaše deti sú to najcennejšie čo máte. Dávajte si na nich pozor a buďte ostražitý. V prípade záujmu konzultácie nás môžete kontaktovať prostredníctvom mailu na secar@secar.sk