24-hodinový dispečing

Rastúce riziko vykradnutia domov

8. júl 2017|Ing. Peter Sirotňák
zabezpecenie domov v lete

Začali letné dovolenky a nie každý vlámač „oddychuje“. Ako vo filme Sám doma, zlodeji obhliadajú rôzne lokality a snažia sa zistiť, kto je na dovolenke, kedy išiel na dovolenku a podobne. Ak ste na dovolenke, pokračujú a zistia, kedy budú všetci susedia v práci. Ak je „čistý vzduch“ je to už jednoduché. Pokiaľ nenarazia na zabezpečovací systém

Určite treba mať na pamäti, že síce nie je veľké riziko vykradnutia, ale ak sa tak stane, tak je to veľmi nepríjemné, aj v prípade dobrého poistenia.

Spoliehanie sa na susedov nie je tiež najlepším zabezpečovacím zariadením, aj keď ste najlepší kamaráti. Sused vám síce dom postráži, ale nie vždy je doma. Ak sa vám niekto vláme do domu, nemusí to ani ihneď zistiť, čo nahráva zlodejom. Ak sa tak stane, tak dostanete do nepríjemnosti aj suseda, obzvlášť ak má kľúče od domu.

Elektronické zabezpečovacie zariadenie je dobrým riešením, ak je prepojené na pult centralizovanej ochrany. 

  1. Akustické zabezpečenie – je vhodné, ak máte dobrého suseda, ktorý vám v prípade poplachu skontroluje dom. Môžu vám však odpojiť toto zariadenie a sused to môže prehliadnuť.
  2. S posielaním správ – je už vhodnejším riešením. V prípade poplachu, okrem akustického poplachu dostanete aj SMS správu o narušení z konkrétneho senzoru. Je to dobré riešenie, ale poznáte to. Máte obchodné stretnutie, ste na kúpalisku a nemusíte túto správu zaregistrovať.
  3. S prepojením na pult centralizovanej ochrany – pri poplachu sa spustí akustická signalizácia a ihneď príde poplach na dispečing. Dispečer vysiela zásahovú skupinu k objektu a ihneď kontaktuje majiteľa. Ak je majiteľ doma, výjazdová skupina sa vráti naspäť na stanovisko, v opačnom prípade poplach preverí a spraví potrebné opatrenia k zabezpečeniu vášho majetku.

Podľa policajných štatistík, každoročne stúpne vykrádania bytov cez letné prázdniny až o 200%. Dávajte si pozor najmä na to, komu hovoríte o vašej dovolenke, na sociálne siete a podobne. Neuľahčujte to zlodejom.

Ak vás táto téma zaujala a chceli by ste sa opýtať niečo k tejto problematike, neváhajte nás kontaktovať.