24-hodinový dispečing

Kamery sú všade okolo nás. Aké sú ich typy?

25. máj 2017|Ing. Peter Sirotňák

Kamerové systémy sú veľmi populárnym riešením zabezpečenia. Po jeho inštalácii môžete prakticky kdekoľvek vidieť, čo sa deje u vás doma, v kancelárii alebo na pozemku. Kamerové systémy kúpite už od 100 eur a na domáce využitie vám môžu pomôcť.

kamerovy system secar

Kúpiť si môžete veľké množstvo rôznych kamier, záleží od toho, ako veľmi chcete investovať a na čo bude kamera slúžiť. Kamery môžeme rozdeliť na tieto typy: 

  • Maketa kamery – pri montážach sme sa stretli s maketami inštalovanými na domy. Tieto makety dokonca mali svetlo, aby evokovali funkčnosť. Vyzerajú však dosť nereálne a zlodej vie, či sa má báť odhalenia. Množstvo ľudí si uvedomilo nefunkčnosť týchto produktov a kúpili si radšej reálnu kameru. Makety neodporúčame. Zbytočne vám spôsobia náklady pri demontáži.
  • Interiérové domáce kamery – sú asi najjednoduchšie kamery, ktoré sú veľmi účinné v interiéroch. Kamera má zväčša svoj stojan, kedy je ju možné postaviť, alebo je možné nainštalovať kameru na strop. Má bohaté využitie, od kontrolovania domácich miláčikov, detí, až po preverovanie poplachu v byte, či dome pri kombinácii s alarmovým zabezpečením. Sú finančne nenáročné, fungujú na wifi sieti, alebo gsm sieti. Ak chcete vidieť, čo sa u vás doma deje, jednoducho si cez mobilnú aplikáciu pozriete obraz v reálnom čase. Cez mobilnú aplikáciu si viete aj nahrať záznam, alebo urobiť fotografiu. Kamery majú aj pamäťovú kartu, aby mohli nahrávať záznam.
  • Kamery v elektronickom vrátnikovi – poznáte to, zazvoní zvonček pri vašej bráne a vy vybehnete von pozrieť sa kto zvoní. Môžete sa tak dostať do pasce a môže vám niekto ublížiť. Prípadne môže zlodej skúšať, či je niekto doma. S kamerou ihneď viete, kto je pri dverách a viete ako máte reagovať. Taktiež je to osvedčená metóda, ako otvárať priateľom či poštárovi.
  • Kamery vo vozidlách – sa stali veľmi kontroverznou témou, najmä v zahraničí. Už pred rokom prišiel veľký boom kamier do vozidla, ktoré sa pripevňuje na čelné, alebo zadné sklo. Na začiatku prekážala legislatívne, že zakrývala zorné pole vodiča. Neskôr pri inom pripevnení bolo problémom ochrana osobných údajov. Každopádne kamerový systém v aute vie vyriešiť spornú dopravnú nehodu, je dôkazovým materiálom pri páchaní trestnej činnosti a ušetrí vám stres vo vypätých situáciách.
  • Vonkajšie kamerové systémy – sú najobľúbenejšou formou kamier. Nájdete ich na uliciach pred administratívnymi budovami, ale aj na ochranu domu a pozemku. Pri montáži kamerového systému, sa vytvorí plán na pokrytie celého priestoru, aby na pozemku nezostalo hluché miesto. Sú inštalované na fasádu domov a stĺpy v okolí. Kamery poskytujú dokonalý prehľad o tom, čo sa deje pred domom, či sa niekto nenachádza na pozemku. Dnešné kamery sú veľmi kvalitné, funkčné, majú nočné videnie a je ich možné prepojiť na pult centralizovanej ochrany.
  • Profesionálne kamerové systémy – sú inštalované do administratívnych budov, bánk, obchodných prevádzok, na miestach, kde je určité bezpečnostné riziko. Spĺňajú veľmi náročné podmienky, ako je tepelná odolnosť, odolnosť voči rušičkám, majú pohybové senzory, ktoré vedia hlásiť poplach pri pohybe, dokážu rozoznať databázu s tvárou, „prečítajú“ dokonca údaje. Kamery vedia byť naprogramované na mieru a v súčasnosti už vedia spraviť interaktívne, či intuitívne operácie.

Ak sa zaujímate o kamerové systémy, alebo by ste chceli riešenie pre vás, neváhajte sa nám ozvať.