24-hodinový dispečing

Tónované fólie na okná, ako to s nimi vlastne je?

14. máj 2017|Ing. Peter Sirotňák

Svieti na vaše deti slnko cez okno auta a musíte si kúpiť clonky? V aute si nemôžete nechať ani len prázdnu tašku? Je vidno presne čo vozíte v kufri? Ak ste si odpovedali áno, určite ste už rozmýšľali nad tmavými fóliami.

folie na auto

Dnes si už môžete vybrať z množstva tmavých fólií a môžete mať od slabších, ktoré sa hodia na luxusné vozidlá po úplne zatmavené čierne fólie. U nás sa taktiež nemusíte báť, že by neskôr vybledli, prípadne chytili fialový odtieň. Lepíme kvalitné 3M fólie na auto.

Ochrana proti slnku

Primárny účel ochranných okenných fólií je zmierniť slnečné lúče, ktoré prenikajú do vozidla. Najmä ak máte malé deti, na ktoré môže svietiť silné slnko. Toto môže mať za následok dokonca zdravotné problémy dieťaťa a takisto aj domáceho miláčika. Clonka, ktorá sa nalepuje na sklo, síce zachytí určitú časť slnka, ale býva častokrát nepraktická.
Okenné tmavé fólie zachycujú nebezpečné UV žiarenie, ktoré nepriaznivo vplýva na zrak a zamedzuje tepelnému efektu, ktorý vzniká v kabíne vozidla.
Dajte si však pozor na necertifikované fólie, ktoré nemusia zachycovať slnečné žiarenie a môžu ohroziť zdravie a takisto sú nalepené protizákonne.

Ochrana pred náhodným zlodejom

Pridanou hodnotou fólií je vytvorenie dokonalého súkromia v zadnej časti vozidla a v kufri. Platí to však iba ak si dáte nalepiť tmavšie verzie fólií. Tieto fólie na okná pomáhajú schovať bežné veci, ako napríklad prázdna cestovná taška, ktorá môže byť na prvý pohľad lákavá pre zlodeja. Cez okno je vidno, ale iba ak si zacloníte okolité svetlo, tak uvidíte do vozidla. Preto fólie slúžia, aby ste nelákali zlodejov na predmety vo vozidle.
Fólie síce zachytávajú slnko a teplo, ale pri rozpálenom počasí je nemožné, aby schladili vnútro pri nenaštartovanom motore. Nenechávajte preto v aute deti, zvieratá ani potraviny.
 

Fólie na predné okná

Kontroverzná téma, ktorá je neustále riešená. Ako to teda vlastne je? Ako je to v zahraničí? Podľa policajnej hovorkyne: „Dodatočné úpravy čelného skla a skiel predných bočných dverí tónovaním alebo montážou fólií ako doplnková výbava oproti schválenému typu vozidla nie sú povolené.“

Znamená to, že fólie na predných oknách nie sú povolené na rozdiel od Českej republiky, kde môžete mať takéto fólie. U nás sa môžete stretnúť s tým, že ľudia si lepia rôzne priehľadné fólie, ktoré si prakticky policajná hliadka ani nevšimne. Každopádne sme zástancami predných priehľadných bezpečnostných fólií. Môžu vás zachrániť pred porezaním pri prípadnom náraze. V našich susedných krajinách sú čierne fólie na predných oknách zakázané a po novom vám napríklad v takom Rakúsku zoberú kľúčik od auta.


Frajerina vs. Užitočnosť

Môžeme diskutovať o tom, či je to pekné, či dokonca užitočné proti slnku. Ak však chcete mať pokoj od policajného zastavovania, hádania sa o tom, ako to má vlastne byť určite si fólie nedávajte. Ani keď ste si doviezli auto zo zahraničia a má fólie.