24-hodinový dispečing

Kamerové monitorovanie verejných priestorov

2. február 2017|Ing. Peter Sirotňák

Kamery sú dnes už prakticky všade okolo nás. Či sa jedná o monitorovanie priestorov v budovách, vonkajších priestorov budov, parkovísk, verejných priestranstiev a iných miestach. Keď ste v meste je skutočne nemožné vyhnúť sa nasnímania kamerou.

monitorovanie bratislava

Keď sa nad tým zamyslíte môže to byť nepríjemné, keď pomaly celý Váš pohyb do práce sleduje nejaká kamera. Či už idete autom a kamery monitorujúce križovatky, alebo kamery inštalované priamo v mestskej hromadnej doprave.

Pôvodne sa kamery inštalovali iba vo veľkých budovách a v budovách, ktoré podliehajú určitým bezpečnostným predpisom, ako napríklad Národná banka. Vedeli ste napríklad, že prvý kamerový systém v Bratislave bol nainštalovaný na Hlavnej stanici? Naša spoločnosť realizovala tento projekt a postupne sa začal kamerový systém zahusťovať.

Dnes si kamerové systémy získali aj ľudí v domácnostiach, ktorí majú vo vlastnom byte kameru. Môžu cez ňu pozorovať napríklad psa, alebo keď im príde poplach zo zabezpečovacieho systému veľmi jednoducho a efektívne ho skontrolujú. Novým trendom je zabezpečovanie vonkajších priestorov aj pre domácnosti.
Môžete si tak monitorovať váš pozemok, alebo čo sa deje na pozemku vašej chaty, chalupy. Exteriérové kamery sú trocha odlišné od kamier v interiéroch. Vyžadujú si certifikát IP6, aby mohli byť v mokrom a vlhkom počasí. 

Štandardom kamier je nočné videnie, kedy vidíte aj čo sa deje na neosvetlenej ploche. Ďalšou možnosťou, aj keď finančne náročnejšou, sú kamery s termovíziou, kedy spoľahlivo vidíte teplé objekty a teda ľudí pohybujúcich sa v priestore. 

Kamery vo verejných priestoroch sú situované najmä tam, kde je väčšie množstvo ľudí, ale aj v odľahlých parkoch. Ich primárny účel je bezpečnosť občanov a je množstvo úspešných zásahov mestskej alebo štátnej polície, ktoré odhalila kamera vo verejnom priestranstve. V praxi to znamená, že ak vás niekto napadne v centre mesta v neskorých hodinách, je pravdepodobné, že vám príde na pomoc polícia.

Ďalšou výhodou kamerového systému je objasňovanie trestných činov, ktoré môžu byť spáchané na vašom majetku. Napríklad pri podpálení vozidla a podobne.

Kamerovému systému na verejných priestranstvách sa venujeme už od počiatkov našej spoločnosti a máme s nimi bohaté skúsenosti, no najmä veľmi dobré skúsenosti a pozitívne reakcie našich klientov. V prípade otázok ohľadne zabezpečenia priestranstva nás neváhajte kontaktovať.