24-hodinový dispečing

Vykrádači pivníc - zamerali sa na novostavby

22. január 2017|Ing. Peter Sirotňák

Novodobý fenomén novostavieb sú vykrádači bytov. Polícia neobjasnila ešte ani jeden prípad, aj keď obvinenia padali k stavebným firmám, dokončovateľom a na iných ľudí. Zásadným problémom je veľké množstvo kľúčov od vchodových dverí.

vykradaci pivnic

Presťahovali ste sa do novostavby, alebo plánujete sťahovanie? Dajte si pozor. V Bratislavskom kraji došlo k veľkému množstvu vlámaní do pivničných priestorov a prietorov kobiek (malý priestor na medziposchodí). 

Pivničný pristor síce nevybielili, ale naši si hodnotnejšie veci a vedeli neraz narobiť veľké finančné škody. Bohužiaľ nevie sa kto za tým stojí. Či sú to zamestnanci firiem pracujúci na dokončení bytov, či sú to len ľudia čo “náhodov idú okolo”, alebo stojí za tým niekto iný. Bez zábran vedia vykradnúť pivnice v jednom komplexe v týždňových intervalov v každom vchode.

Spravidla ide o novostavby, ktoré nie sú ešte plne obývané a prebieha nasťahovávanie a dokončovanie štandardov bytov. V bytovom komplexe je veľký ruch, od brány ma množstvo ľudí kľúče a taktiež sa ich tam aj množstvo pohybuje. To zvyšuje riziko a taktiež asi aj pokušenie zlodeja

Našim klientom odporúčame celoplošné zabezpečenie pivníc, čo je veľmi ekonomické riešenie, ktoré sa rozloží finančne pre všetkých susedov. Táto varianta nezaťaží všetky domácnosti finančne. V prípade, ak ste sa nasťahovali a ešte nad takýmto niečim nerozmýšlate odporúčame, aby ste si do pivničných pristorov neumiestňovali hodnotné veci (napr. lyže, pneumatiky, a pod.) prípadne ju zo začiatku nevyužívali vôbec. Radšej ich dokonca nechajte odomknuté a prázdne, pretože ich môžu vylomiť.

Pozor aj na byt!

V jednom prípade došlo dokonca k vykradnutiu bytu v novostavbe. Už nasťahovanému majiteľovi bola spôsobená škoda na dverách a vznikla mu škoda v hodnote 4500 eur. K tomu všetkému došlo za bieleho dňa. Zlodeji mali výhodu, že vo vchode bývali iba dvaja nasťahovaní ľudia a tak využili príležitosť a nikto ich nemohol vyrušiť. Majiteľ nemal zabezpečovací systém. Po tejto skúsenosti si majiteľ dal namontovať zabezpečovací systém, pretože táto udalosť sa mohla opakovať.

Dávajte si pozor na zabezpečenie, správne uzamykanie, vymenenie vložiek vo dverách a nepodceňujte túto situáciu. Aj keď si majetok poistíte, táto udalosť je veľmi nepríjemna a častokrát dochádza ku krádeži aj hodnotných vecí (dedičné šperky, jedinečné veci, zbierky), ktoré vám aj dobrá poistka nevráti.

Ak máte záujem o zabezpečenie nehnuteľností, radi vám poradíme.