24-hodinový dispečing

Pozor na obchod s ľudmi. Nestante sa otrokmi.

8. január 2017|Ing. Peter Sirotňák

Chcete vy, alebo vaši známi vycestovať za prácou do zahraničia? Lákajú vás na skvelé pracovné ponuky, kde zarobíte veľké finančné prostriedky? Dajte si pozor na obchod s bielym mäsom.

uneseny-ludia

Ani v súčasnosti nemusí byť cestovanie do zahraničia vždy bezpečné. Najmä pre mladých, ktorí cestujú za prácou či brigádou s túžbou dobre si zarobiť a spoznať svet. Toto nie je scifi vystrihnuté z filmu, ale bohužiaľ realita. Obchodovanie s ľudmi v zahraničí nie je ničím novým a stať sa to môže aj vám, či vašim blízkym. Okrem drôg a zbraní je to najlákavejší “biznis” pre zahraničnú mafiu. 

Každý sa dnes môže stať otrokom. Nepodceňujte to.

Stačí, aby ste naleteli podvodnej pracovnej ponuke falošnej webovej stránky, inzerátu, agentúry či dokonca známeho z vášho okolia, a zrazu sa môže stať, že sa nájdete v akejsi továrni či na farme niekde v cudzej krajine. Ako novodobý otrok. Bez dokladov, možnosti komunikácie s okolím, bez peňazí. To v tom lepšom prípade. Nezriedka môžete skončiť v striptízovom bare, na ulici ako nútený žobrák a známe sú aj prípady nútených sobášov a nútenej práce....

Obchodovanie s ľuďmi predstavuje vážny problém aj na Slovensku, len sa o ňom veľa nevie. A týkať sa môže naozaj každého z nás.

Projekt Staň sa Anjelom Strážnym

Tento projekt realizuje neziskové občianske združenie BSOS v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR. Určený je predovšetkým mladým ľuďom, ktorí cestujú do zahraničia za prácou či brigádou, ako aj ich rodinám a blízkym osobám.

Ako tento projekt funguje?

  1. Zaregistrujete sa a vytvoríte si profil. Vyplníte údaje a prepojenia na internetové a sociálne siete.
  2. Pozvite a pridajte svojich Anjelov Strážnych - svoju rodinu, blízkych či známych
  3. Aktivity na sociálnych sieťach sa automaticky zaznamenávajú na nástenku, ktorú vidia len vaši anjeli
  4. Ak sa dlhšie neozvete, portál automaticky zašle správu vašim anjelom, aby zistili čo je s vami

Viac o projekte sa dozviete na ich stránke: https://www.anjelistrazni.sk/

Portál Novodobí otroci

Na tomto portály pod správou ministerstva vnúta nájdete všetky potrebné informácie, ak vás táto téma zaujala. Nájdete tu množstvo príbehov, informácii, kontaktov a videí. 

 

Dôležité kontakty

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Drieňová 22, 826 86 Bratislava 29

Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality MV SR
02/48 59 2244/ 2703

Kancelária ministra vnútra SR, odbor prevencie kriminality
02/48 59 2206