24-hodinový dispečing

Ako jazdiť bezpečne na snehu?

22. december 2016|Ing. Peter Sirotňák

Na Slovensku nám už nasnežilo a už sme možno videli prvé nehody spôsobené snehom. Neustále veľa vodičov má málo skúseností s jazdou po snehu. Vznikajú potom kolízne situácie a zbytočné nehody. Snehu sa nebojte, ale dodržujte určité pravidlá. Tu vám ponúkame zopár tipov.

nehoda v zime

1. Rýchlosť

Na snehu aj na ľade jazdite vždy pomalšie ako ste zvyknutí. Rozhodne aspoň v prvých okamihoch po začiatku jazdy, aby ste si zvykli na zmenené podmienky a vyskúšali si reakcie auta. V opačnom prípade hrozí strata kontroly, ktorá môže končiť aj vážnou nehodou.

Nesnažte sa však jazdiť príliš pomaly. V hlbokom snehu môžete stratiť rýchlosť a auto sa zahrabe. Naopak na zahltených mestských komunikáciách to môže zmiasť (alebo nahnevať) ostatných vodičov a spôsobiť nehodu. Samozrejme, nemôžete rozmýšľať aj za ostatných, ale vždy na nich musíte brať ohľad. Mestská jazda má aj v zimných podmienkach svoje tempo, ktoré je najlepšie dodržiavať.

2. Rozjazd, brzdenie

Riadenie: Jazda na šmykľavom povrchu, či už je to sneh alebo ľad, musí byť vždy plynulá. Týka sa to nielen rozjazdu a brzdenia, ale aj riadenia. Vyhýbajte sa prudkým pohybom volantu, riaďte vozidlo plynulými a pomalšími pohybmi. Pri vjazde do zákruty majte na volante položené obe ruky, aby ste v prípade straty trakcie mohli ihneď nasadiť rýchlu kontru a volant sa vám náhodou nevyšmykol.

Rozjazd: Vyhýbajte sa rozjazdom s vysokými otáčkami, nakoľko na šmykľavom povrchu sa začnú pretáčať kolesá a v tom lepšom prípade sa nepohnete. V tom horšom prípade môže začať auto kĺzať do strany - najmä vtedy, ak sú na ceste vyjazdené koľaje. Najdivokejšie na vysoké otáčky reagujú autá so zadným náhonom, no aj pohon predných kolies dokáže narobiť vrásky na čele.

Opačným extrémom sú niektoré precitlivené elektronické systémy, ktoré namiesto zefektívnenia prenosu sily dokážu rozjazd skomplikovať, alebo úplne znemožniť. Vyskúšajte si svoje auto niekde na bezpečnom mieste, ideálne v kopci, aby ste v prípade potreby vedeli, čo od neho môžete očakávať.

Brzdenie: Brzdite vždy plynulo, pedál nikdy nestláčajte prudko a príliš výrazne. Brzdite najmenej z trojnásobne väčšej vzdialenosti, než ste zvyknutí na suchej vozovke. Predpokladom pre úspešné zastavenie bez šmyku je sledovať premávku ďaleko pred sebou.

Načo tlačiť na plyn, ak už z diaľky vidíte na semafóre červenú? Pokiaľ zasvieti zelená, musíte počítať s tým, že stojace vozidlá sa určite budú rozbiehať pomalšie než zvyčajne. Navyše brzdenie z väčšej vzdialenosti prinúti aj vodičov za vami brzdiť skôr, čím sa výrazne znižuje riziko reťazovej nehody.

Aj tu však platí, že treba svoje auto spoznať. Rozhodne si vyskúšajte niekde v bezpečí prudší rozjazd a plné brzdenie na snehu – ideálne utlačenom a neposypanom. Každé auto reaguje inak a niekedy vás môže prekvapiť nečakaná neovládateľnosť, alebo nemohúcnosť bŕzd škrtených elektronikou.

A špeciálna poznámka pre štvorkolkárov – je pravda, že auto s pohonom oboch náprav sa rozbieha na snehu jednoducho, brzdí však rovnako ako predohrab či zadokolka. Na to by mali pamätať najmä majitelia veľkých a ťažkých SUV, ktoré nebrzdia ideálne ani na suchu, nie to na snehu.

3. Jazda

Plánovanie: Cestu si podľa možností naplánujte po rušných cestách, kde je väčšia pravdepodobnosť, že vozovka bude aspoň sčasti vyčistená a posypaná. Cestári najprv odhŕňajú sneh z frekventovaných ťahov a až po nich prichádzajú na rad užšie cesty. Uzučké uličky v sídliskách sú úplne posledné, nakoľko pluhy cez väčšinu z nich jednoducho neprejdú a cestári ich musia čistiť ručne.

Na cestách sa zásadne snažte držať vyjazdených pruhov a hoci snehové koľaje nie sú práve príjemné, vždy sú bezpečnejšie než naviaty sneh.

Otáčky motora: Pri jazde používajte skôr vyšší rýchlostný stupeň a nižšie otáčky. Hoci sa motor pri podtáčaní sťažuje, nižšie otáčky znižujú riziko šmyku. Samozrejme, vyhnite sa extrémnemu podtáčaniu, napríklad, jazde rýchlosťou 40 km/h pri zaradenom 5. stupni. Riskujete, že motor sa zastaví, zablokujú sa kolesá a auto ide do šmyku.

Hore kopcom: Snažte sa udržiavať stabilné otáčky motora, hoci presne ich určiť nie je možné, nakoľko každá situácia je iná. Optimálne otáčky sú tie, pri ktorých nestrácajú kolesá kontakt s vozovkou a auto sa pohybuje vpred. Využívajte vyjazdené koľaje, keďže asfalt vždy poskytne lepšiu priľnavosť než sneh či ľad. Ak je však v koľajách ľad, v určitých situáciách sa oplatí ísť po menej vyjazdenom snehu.

Tip pre vás

Ak sa vozidlo dostane v meste do šmyku a smeruje k obrubníku, nech robíte, čo robíte, natočte tým smerom kolesá. Týmto spôsobom ochránite minimálne prednú nápravu pred vážnejším poškodením, keďže pneumatiky náraz aspoň čiastočne stlmia.

Udržujte si pred vodičmi pred vami výraznejší odstup. Nie kvôli zrážke, to sme si už vysvetlili, ale pokiaľ sa vodič pred vami rozhodne v kopci odbočiť, musíte spolu s ním výrazne spomaliť. A keď sa mu príliš lepíte do kufra, môže sa stať, že budete musieť úplne zastaviť. A potom sa už nerozbehnete. Pri jazde na snehu do kopca platí, že radšej pomaly, ale neprerušovane. Pre prípad, že podobná situácia nastane, hodí sa mať v kufri kilové vrecko posypovej soli, piesku, alebo drobného štrku. Ten jednoducho podsypete pod kolesá a prekonáte to najhoršie – teda rozbeh.

Dolu kopcom: Znížte rýchlosť na vrchole kopca, ešte pred klesaním. Udržiavajte nízku rýchlosť, čo je oveľa jednoduchšie než brzdiť na šmykľavom povrchu. Odporúčame brzdiť motorom a brzdový pedál používať len ako pomocníka. Ak sú totiž kolesá v zábere, auto sa aj v zákrutách správa stabilnejšie než na voľnobehu. Keď neveríte, môžete si to jednoducho vyskúšať, odporúčame suchý povrch. Prejdite zákrutu istou rýchlosťou so zaradeným rýchlostným stupňom a následne na voľnobeh. Rozdiel je citeľný.

Šmyk: Šmyk môžeme považovať len za vrchol ľadovca, keďže na začiatku je stále chyba vodiča. Jazdite preto tak, aby ste šmyk vôbec nedostali alebo toto riziko znížili na minimum.

4. Osvetlenie vozidla

Hmlové svetlá môžete používať za silného sneženia, dažďa a hmly. Pokiaľ sa Perinbaba prekonáva, zapnite ich, nakoľko pravidlo „vidieť a byť videný” je dôležité nielen z hľadiska ostatných vodičov, ale aj chodcov.

Akonáhle sa viditeľnosť dostatočne zlepší, hmlové svetlá vypnite. Odraz od snehu či ľadu môže oslepiť vodičov protiidúcich áut a spôsobiť nehodu. Navyše za neodôvodnené použitie hmlových svetiel hrozí pokuta 30 eur.

Ak pre poruchu musíte odstaviť auto, mimo obce a v obci na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky, nechajte rozsvietené parkovacie svetlá. Aj za cenu, že sa vám vybije batéria. Pokiaľ to riskovať nechcete, musí byť auto osvetlené na strane privrátenej k stredu cesty aspoň jedným svietidlom viditeľným spredu i zozadu.

5. Zapadnuté auto

Na Slovensku je síce hustota osídlenia relatívne veľká, no i tak sa môže stať, že vozidlo zapadne ďaleko od obývanej oblasti a vodič musí čakať na záchranu. Je potrebné si uvedomiť, že záchranári nemajú krídla a na miesto nehody sa musia najprv dostať. Inými slovami, vodič môže v aute stráviť aj niekoľko hodín.

Záchranný balíček: Ak sa chystáte na cestu do menej obývaných končín, vezmite so sebou aj zopár pomôcok, ktoré vám pomôžu prečkať samotu v zapadnutom aute. V prvom rade je to dodatočné teplé oblečenie prípadne deky, nejaké potraviny a vodu, lopatku. Ubezpečte sa, že mobilný telefón máte nabitý a ideálne je mať so sebou aj autonabíjačku.

Kúrenie: Na cestu vyrážajte pokiaľ možno s plnou nádržou, keďže môžete nechať bežať motor aj kúrenie. Ubezpečte sa však, že sneh neblokuje výfuk. Pokiaľ by sa tak stalo, výfukové plyny sa môžu dostať do kabíny a spôsobiť minimálne bezvedomie, v extrémnom prípade až otravu a smrť.

Aj v prípade, že je to bezpečné, nenechajte motor bežať viac ako 15 až 20 minút každú hodinu. Auto je vaším záchranným člnom a keďže nikdy neviete, kedy príde pomoc, prvoradou úlohou je udržať ho funkčným čo najdlhšie. Týmto spôsobom ušetríte palivo aj batériu, ktorá sa na voľnobehu dobíja iba čiastočne, no kúrenie ju môže vyčerpať. Hoci kabína vychladne, i tak vás ochráni pred vetrom a snehom, umožní vám topiť sneh a získať tekutinu. Na zahriatie radšej použite teplé oblečenie zo záchranného balíčka. V takejto situácii nemôžete očakávať ktovieaký komfort, základom je prežiť, podľa možnosti bez ujmy na zdraví.

Hľadanie pomoci: Pokiaľ neviete, kde sa nachádzate, radšej zostaňte v blízkosti auta. Najmä pri hustom snežení a v neznámom teréne hrozí strata orientácie. Chôdza v hlbokom snehu je fyzicky namáhavá a ak vodič alebo niekto z posádky zablúdi, hrozí mu vyčerpanie a v tom lepšom prípade podchladenie. A kým ho záchranári nájdu, môže byť neskoro.

Pohyb: Snažte sa hýbať a meniť polohu, nakoľko dlhé nečinné sedenie spomaľuje krvný obeh a môže zvýšiť subjektívny pocit chladu, najmä v prstoch rúk a nôh. Pohybujte prstami na nohách a ak je to potrebné, vyzujte sa, prsty na nohách si premasírujte a zas sa obujte. Rozhýbte predkolenie ohýbaním nôh v členkoch. Svaly predkolenia sa totiž považovujú za druhé srdce a pomôžu rozprúdiť krv. Ak to situácia dovolí, vyjdite z auta a urobte zopár drepov alebo niekoľko krokov okolo auta. Ale pozor, nesmiete sa zapotiť! Pot totiž na tele zachladne a urýchli únik telesného tepla.