24-hodinový dispečing

Najnebezpečnejšie obdobie je tu. Budte ostražitý.

18. december 2016|Ing. Peter Sirotňák

Je tu týždeň pred Vianocami a s ním prichádza veľký zhon. Podľa našich štatistík je práve tento týždeň najrizikovajší. Či už sa jedná o odcudzené vozidlá, vykradnuté byty a domy, alebo lúpežné prepadnutia obchodov a pobočiek bánk.

zlodej vianoce

Na tento štatistický výsledok vplýva asi viacero faktorov. Určite zohráva rolu známy predvianočný stres, keď zlodej využíva chaos naokoľo a nepozornosť ľudí. Ďalším faktorom je pravdepodobne chýbajúce financie na darčeky, alebo zaslepenie rýchlym “ziskom”. Tretím možným faktorom, je že zlodej počíta s tým, že v bankách, obchodoch, prevádzkach je najviac peňazí v celom roku

Táto možnosť, dovedie zlodeja až k zúfalému činu. Zúfalému preto, pretože napríklad na čerpacej stanici pri ozbrojenom prepade zlodej ukradne maximálne 500€ a pri dolapení si odsedí 8 až 12 rokov. Áno, na pobočkách majú limit v pokladni, aby mohli peniaze vydávať, ale tržbu pravidelne odkladajú. Preto sa vám niekedy môže stať, že vám nemajú vydať na pumpe. Je to z bezpečnostných dôvodov.

Na Slovensku je množstvo takýchto prepadnutí a krádeží, ktoré sú v podstate nelogické. Vykonávajú ich zúfalí ľudia. A tí bývajú spravidla nebezpečnejší. Ich život, alebo dávka drogy závisí na tomto čine a urrobia zto za každú cenu. Vtedy sa musíme zamyslieť nad tým, že ak niekto riskuje 8 až 12 rokov slobody za 500€, môže vám veľmi vážne ublížiť. Pritom život môže zachrániť už iba obyčajné zabezpečenie domu, alebo panik tlačidlo.

Väčšinou zamestnanci sú povinný, zo smernice vydať peniaze, aby ochránili svoj život. Najmä keď zvyčjne sú do pár hodín zadržaný na polícii. Zdravie a život človeka je najdôležitejší. To platí aj pri našich zásahoch. Naši zamestnanci v prvom rade zaisťujú bezpečie a zdravie a až potom majetok. 

Ukradnuté vozidlá

Aj pri krádeží vozidiel cítime značný nárast a v tomto období dbáme na vyššiu ostrahu. Pri vozidlách neplatí to čo pri iných krádežiach. Vozidla v tomto období kradnú, ako aj skúsení zlodeji tak aj neskúsení. Zabezpečením vozidla zvyšujete až o 98% šancu, že sa vám vráti.

Pred pár rokmi sme mali prípad, keď dokonca ukradli auto priamo na štedrý deň v skorých ranných hodinách. Našťastie sa nám ho podarilo vypátrať ešte doobeda, keď bolo uzamknuté v garáži rodinného domu. Nevieme už, či to mal byť nevydarený “darček na Vianoce”, alebo využili iba spomínanú vianočnú nepozornosť. 

Našich klientov počas tohoto týždňa budeme ochraňovať s ostrahou, tak ako každý rok.