24-hodinový dispečing

Pokuty za diaľničné známky u nás a v zahraničí

25. október 2016|Ing. Peter Sirotňák

Na Slovensku sa od novembra sa výška pokuty za jazdu po diaľnici bez e-známky zníži z 300 na 150 eur. Po novom už vodiči nebudú pokutovaný každý deň, ale maximálne raz do mesiaca.

pokuty za dialnicnu znamku

Novelou zákona rezort zároveň upravuje periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz dostal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

Motoristovi, ktorý v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov už zaplatil jednu alebo viac pokút a v súčasnosti sa opäť previnil, ale dodatočne si kúpi ročnú diaľničnú známku, sa táto pokuta odpustí.

Čo sa týka motoristov, ktorí do účinnosti novely zákona dostali alebo dostanú pokutu, uhradiť budú musieť len jednu pokutu. Rezort dopravy pritom pôvodne plánoval, že zmeny v súvislosti s diaľničnými známkami zavedie do praxe v zrýchlenom režime od júna tohto roku. Aktuálne však zákon nadobudne účinnosť 1. novembra tohto roku.

A ako je to v zahraničí?

Česká Republika

Použitie spoplatnenej pozemnej komunikácie bez platného 2-dielneho kupónu = pokuta až do výšky 5 000,- Kč v blokovom riadení a až do výšky 500 000,- Kč v správnom konaní.

Maďarsko

Maďarsko používa systém elektronických známok, ktoré sú navyše určené, pokiaľ ide o vozidlá do 3,5 tony, aj pre vybrané spoplatnené úseky. Na dialnicu je určená známka D1 a D1M. Elektronické známky vystavené na konkrétne vozidlo a jeho evidenčné číslo si dokážete zakúpiť prostredníctvom internetu alebo na hraniciach. V Maďarsku sa známky kontrolujú pomocou kamerového systému. Za jazdu diaľnicou bez známky hrozí pokuta 50 eur, plus cena za danú známku.

Rakúsko

Vodiči prechádzajúci cez Rakúsko budú tento rok musieť siahnuť hlbšie do svojich peňaženiek. Okrem zdraženia diaľničných známok, stúpla aj cena mýta na vybraných úsekoch diaľnic a ciest. O 50 centov sa zdvihol poplatok za prejazd po Tauernskej diaľnici A10. Po novom tam zaplatíte 11,50 Eur. Rovnaké zvýšenie cien vás neminie pri prejazde tunelom Arlberg a Gleinalm. O 20 centov sa zdvihla cena za prejazd tunela Karawanken medzi Slovinskom a Rakúskom. K platbe za prejazd Pfänderského tunela (8,80 Eur) pri švajčiarskom Bodamskom jazere si musíte zakúpiť aj rakúsku diaľničnú známku. Drahší je aj prejazd po ceste cez priesmyk Grossglockner. Vlani ste za prejazd zaplatili 29 Eur a tento rok rovných 35 Eur.

Rakúski policajti už dva roky kontrolujú diaľničnú známku aj na krátkych úsekoch diaľnice A12 medzi hranicou s Nemeckom a výjazdom na Kufstein. Stále kolujú mýty, že na istých úsekoch pokuty nehrozia, ale nespoliehajte sa na to. Kontrolu diaľničných známok má zvyčajne v kompetencii firma Asfinag, ktorá sa v Rakúsku stará o údržbu ciest a diaľnic. Známky sa okrem elektronického systému náhodne "na živo" kontrolujú kdekoľvek. Obľúbené miesta sú napríklad na odpočívadlách medzi Salzburgom a Lincom a tiež za Innsbruckom. Pracovníci firmy Asfinag občas zvedú všetku diaľničnú dopravu do jedného pruhu a pri pomalom prejazde kontrolujú všetky autá. Ak vás nachytajú bez známky, za osobného auto zvyčajne zaplatíte 120 eur, v prípade motocyklov 65 eur. Sankcie za neoprávnenú manipuláciu so známkou je dvojnásobná. Ak nemá hriešnik na zaplatenie, môže mu policajt odobrať evidenčné číslo až do zaplatenia pokuty. 

Slovinsko

Oproti zvyšku Európy je na slovinských diaľniciach jeden zásadný rozdiel. Najlacnejšia diaľničná známka nie je na 10 dní, ale len 7. To môže skomplikovať život tým, ktorí idú na týždennú dovolenku. Pri návrate domov sa tak môžu vracať bez platnej známky. Tento fakt prirodzene polícia kontroluje a pokutuje. Najvyšší postih sa môže vyšplhať na 800 eur. Slovinská polícia zároveň uplatňuje postup, aby znížila počet v zahraničí vymáhaných pokút, kedy sa pri platbe na mieste bloková pokuta znižuje o polovicu. 

Taliansko

V Taliansku sú diaľničné úseky spoplatnené, vyberá sa na nich mýto. Jeho výška sa líši podľa počtu najazdených kilometrov v rámci danej časti diaľnice. Pri vjazde na diaľnicu si pri bráne stlačením tlačidla vytlačíte lístok, ktorý odovzdáte pri závore na výjazde, kde budete platiť celý úsek. Platba je v hotovosti, alebo kartou, na niektorých bránach je obsluha, inde len automat. Dôsledne sa vyhýbajte pruhom a pokladniam označeným ako "Telepass", tieto sú vyhradené iba pre držiteľov platobných terminálov, ktorým sa automaticky odčítavajú peniaze z bankového účtu. Pri platbe kartou nie je potrebné zadávať PIN, aby sa premávka nezdržiavala. Ak potrebujete potvrdenku, stlačte tlačidlo "ricevuto". Ak si potrebujete spočítať aktuálnu cenu za prejazd diaľnice, môžete využiť na vytvorenú webstránku.

Švajčiarsko

Švajčiarsko je v Európe raritou, zaviedlo totiž jediný možný diaľničné kupón, a to s ročnou platnosťou. Cena za kupón je 40 frankov (asi 37eur). Známka musí byť nalepená na vnútornej strane čelného skla (na ľavom okraji či za spätným zrkadlom). V prípade prívesov a motocyklov na ľahko prístupnom, nevymeniteľnom diele. Nalepenie kupónu lepiacou páskou, pomocou fólie alebo ďalších prostriedkov nie je tolerované a je trestané v súlade s právnymi predpismi. Za jazdu bez diaľničnej známky hrozí vodičovi pokuta 190 eur. Samozrejme si na mieste musí zakúpiť platnú diaľničnú známku.

Francúzsko

Vo Francúzsku zdražili prejazd tunelom pod horou Mont Blanc. Vlani ste tam mohli prejsť za 40,90 eur a tento rok si priplatíte, bude to za 44 eur. Podobné zdraženie očakávajte v tuneli Fréjus, tento rok je poplatok za prejazd 44,20 eur. Zdraženiu sa nevyhol ani Eurotunel. Tam si na jednej ceste v priemere priplatíte 30 eur.