24-hodinový dispečing

Nový modelový rad BMW 8

19. september 2016|Ing. Peter Sirotňák

Prvé informácie o novej triede bavorskej značky BMW sú tu. Značka pripravuje konkurenciu pre kupé a kabrio, ktoré vychádzajú z Mercedesu triedy S.

BMW 8

BMW by malo podľa všetkých dostupných informácií v roku 2020 uviesť úplne nový model. Zástupca radu 8 by mal prísť vo verzii kupé, ale aj kabrio. Na svojej luxusnej palube by tento automobil mal poskytovať dostatok miesta pre štyroch cestujúcich. Elegantné kupé by sa malo v hierarchii automobilky umiestniť približne na úrovni modelového radu 7. Oficiálne by malo nahrádzať úlohu súčasného modelu s typovým označením 6.

O vzhľade nového modelu čo-to napovedá štúdia Vision Future Luxury, ktorú BMW predstavilo v roku 2014. V prípade, že sa BMW 8 bude pridŕžať tohto konceptu, máme sa na čo tešiť. Vision Future Luxury totiž vyniká laserovými svetlometmi, čistými líniami karosérie, či organickými LED diódami v zadných svetlách. Nesklame ani v interiéri, ktorý je pomerne minimalistický, za to však disponuje niekoľkými displejmi.

Nový model má v prvom rade byť odpoveďou na dvojdverové varianty Mercedesu triedy S. Súčasná generácia radu 6 totiž po technickej úrovni na luxusné kupé stuttgatskej značky poriadne stráca. BMW 8 bude vychádzať z vlajkovej lode bavorskej automobilky, vďaka čomu si doň nájdu cestu najnovšie technológie.

Špekuluje sa, že pod kapotou vrcholnej verzie M8 by mohol bublať motor koncepcie V12. Pravdepodobnejšie však je, že BMW siahne po osemvalci s výkonom 478 kW (650 k). V tomto prípade sa odhaduje, že cena modelu by prekročila hranicu 100 000 eur. Luxusné kupé by okrem spaľovacieho agregátu mohlo dostať aj hybridné pohonné ústrojenstvo, konkrétne plug-in hybridnú verziu. Cesta k elektrifikácii by mala byť zavŕšená v roku 2027, kedy BMW pravdepodobne predstaví plne elektrický model radu 8.

BMW má ďalšie plány aj s modelovým radom 6. Ten v budúcnosti tak isto dostane koncepčne nového zástupcu, ktorý by mal v porovnaní so súčasnosťou poriadne schudnúť. To hlavne z toho dôvodu, že bude orientovaný športovejšie a po krku pôjdem automobilom akými sú Mercedes-AMG GT či Porsche 911.

 

zdroj: autobild