24-hodinový dispečing

Ako zistiť odpočúvanie telefónu

23. august 2016|Ing. Peter Sirotňák

Počas telefonátu počujete istý šum a myslíte si, že vás odpočúvajú? Bojíte sa odpočúvania? Viete kto a akými spôsobmi môže odpočúvať vaše telefonáty či čítať vaše správy?

odpocuvanie telefonu

Ak počujete v telefonáte šum pravdepodobne nejde o odpočúvanie, ale iba o chybe signálu. Odpočúvanie prebieha spravidla bez povšimnutia. Pokiaľ nemáte zabezpečenú linku alebo zariadenie na odhalenie odpočúvania nikdy sa nedozviete či vás odpočúvali.

Kto vás môže odpočúvať?
V dnešnej dobe prakticky ktokoľvek. Napríklad pre mobilného operátora je to úplná banalita. Iné je to napríklad s políciou. Tá ma svoje pracovisko kde prebieha dlhý proces kritérií a povolení aby sa mohli napojiť na ktorýkoľvek mobilný telefón. My však nezistíme, či náš telefón je odpočúvaný.

Treťou kategóriou, ktorá je najnebezpečnejšia je odpočúvanie pomocou interceptoru. Interceptor využívajú hackeri, je to v podstate mobilný softvér, ktorý sa nainštaluje do zariadenia a do telefónu sa ukryje. Bez profesionálnej diagnostiky nezistíte, že máte tento škodlivý softvér vo vašom telefóne.

Na internete sa dá kúpiť množstvo špionážnych aplikácií na odpočúvanie, prípadné zistenie polohy, čo je však trestné. No množstvo ľudí to aj tak zneužíva. Je to pomerne ľahká a rýchla cesta ako vás niekto môže odpoťúvať. 

Ako sa mám brániť?

  • Nevyužívať mobilný telefón – Je to najúčinnejšia cesta pred odpočúvaním no v dnešnej dobe nereálna

  • Neinštalujte si podozrivý softvér - Na svoje smartfóny si inštalujte len softvér z overených zdrojov. Aplikácie hľadajte výhradne na oficiálnych miestach ako Google Play alebo App Store.
  • Mobil nikdy nenechávajte voľne položený- Nenechávajte zariadenie bez dozoru pred ľuďmi, ktorým stopercentne neveríte. Pre istotu si aktivujte na smartfónzámok pomocou PIN alebo gesta. Predídete inštalácii odpočúvacieho softvéru cudzou osobou.

  • Dajte si mobil preveriť - Ak máte pocit, že je na telefóne nainštalovaný odpočúvací softvér, dajte si ho odborne skontrolovať profesionálmi. Len tak budete mať istotu, že je čistý.

  • Nainštalujte si šifrovací softvér - Existuje niekoľko softvérov pre bezpečné telefonovanie. Vyžaduje si to však, aby ho mali obe strany. Pred telefonátom musia obe strany najskôr zadať rovnaký kód podľa inštrukcií softvéru. V tomto momente systém dokáže spoznať, že ste odpočúvaný pomocou GSM interceptoru a spojenieautomaticky preruší.  

  • Zaobstarajte si špeciálny šifrovaný  mobil - Pre najvyššiu istotu si zaobstarajte špeciálny šifrovací mobilchránený proti akémukoľvek útoku. Používa najvyšší stupeň šifrovania a je chránený aj proti inštalácii nebezpečného softvéru. Odpočúvanie takéhoto zariadenia sa nepodarí ani polícii, ani mobilným operátorom. Prístroj vyžaduje, aby rovnaké zariadenie mali obe strany hovoru.