24-hodinový dispečing

Médiá informujú o náraste pokusov únosu detí

23. máj 2016|Ing. Peter Sirotňák

Zo všetkých médií sa na nás valí informácia o podozrivých autách a ľudoch. Detí lákajú na odvoz alebo drobný dar. Tieto informácie a oznámenia na polícii boli po celom slovensku. Či už je to pravda alebo nie, dajme si pozor na naše deti. Nepodceňujme túto situáciu.

Najlepšou ochranou je poriadne poučiť deti o možných rizikách. Nech s cudzím človekom nekomunikujú a idú inou cestou. V krajných prípadoch pomáha aj krik a robenie rozruchu naokolo. Ak chcete mať ešte väčšie bezpečie môžete si u nás zakúpiť produkt na monitoring detí. Môžu Vám zaslať núdzovú správu a ak by nestihli viete si pozrieť ich polohu online.

Prvý prípad sa stal priamo v meste Púchov. V piatok 9. marca, približne o pol jednej poobede, bol syn pani Daniely na ceste domov zo školy. V blízkosti prechodu pre chodcov na kruhovom objazde pri cintoríne mu cestu skrížilo čierne auto.

Vystúpil z neho muž strednej postavy, s nakrátko ostrihanými vlasmi. Českým prízvukom následne oslovil zaskočeného chlapca.

Pýtal sa ho, či ho môže autom odviezť domov. Chlapec však zareagoval pohotovo, otočil sa a odišiel od dotyčného druhým smerom.

Podobný prípad sa stal aj v Beluši, pred miestnym pohostinstvom zvaným Rajšula.

Pri malej prváčke, ktorá sa na ulici osamotene hrala, zastavilo auto, z ktorého vystúpila neznámy žena. Následne sa pokúsil asi sedem-ročným dievčaťom nadviazať nevinný rozhovor.

Kládla jej otázky, že ako sa volá a kde býva. V tej chvíli si nevšednú situáciu všimla aj jej matka a vyšla von. Na to neznáma „teta” bez slova nastúpila do auta a odišla.

Na tento prípad zareagovala aj miestna základná škola a rodičov varovali formou upozornení v žiackej knižke školákov. Varovali ich, aby deti opätovne varovali, aby sa nerozprávali s neznámymi ľudmi.

Z Beluše prišlo aj oznámenie o pričastom pohybe podozrivej dodávky, ktorá sa niekoľko krát v priebehu jedného dňa previezla tunajšími ulicami.

Je dôležité, aby ste deti upozorňovali, aby nenastupovali k cudzím ľuďom do auta a aby sa nedali zlákať na sladkosti či rôzne darčeky.

V Košiciach sa povráva o bielej dodávke:
„Žiačka školy prišla koncom minulého týždňa s informáciou, že jej neznámy muž z bielej dodávky ponúkal cukríky, ale nenechala sa zlákať a ušla. Ohlásili sme to na polícii. Policajti prišli a dievča vypočuli. Odporučili nám, aby sme pre každý prípad varovali rodičov. V školskom rozhlase sme vyhlásili, aby deti chodili radšej v skupinkách a nekomunikovali s cudzími ľuďmi. Rovnaké varovanie podľa mojich informácií zazneli aj vo viacerých ďalších školách. Na jednej strane je fantázia detí niekedy príliš bujná, na druhej strane nechceme nič zanedbať,” povedala riaditeľka základnej školy na sídlisku Dargovských hrdinov.
Podľa košického policajného hovorcu Alexandra Szabóa policajti o prípade informácie majú: „Preverujeme ich, zatiaľ je to všetko, čo môžem uviesť.”

Vo väčšine prípadov ide o situácie, kedy sa neznáme osoby pokúšali s deťmi nadviazať kontakt rôznou formou. Toto správanie vyvoláva u detí obavu, s ktorou sa vo väčšine prípadov zveria svojim rodičom, alebo iným osobám, ktorým dôverujú.
Nepodceňujte situáciu a v prípade potreby nás kontaktujte.