24-hodinový dispečing

Škoda predstavila Rapid Spaceback

29. apríl 2016|Ing. Peter Sirotňák
Škoda Rapid Spacebag

Škoda Rapid Spacebag

Aktuálna verzia Škody Rapid je na našom trhu už takmer rok. Prakticky od premiéry liftbacku, ktorý oživil slávne označenie, sa hovorilo o druhom karosárskom variante. Logicky sa spomínalo najmä kombi, ktoré by k rekordne veľkému batožinovému priestoru pridalo ešte nejaké litre. V ostatnom čase sa však pošuškávalo, že  nová verzia auta nebude tak celkom kombi.

Dnes vieme, že nešlo len o fámy. Vďaka AutoMoto.sk a magazínu AUTO BILD sa teraz môžete zoznámiť s modelom Rapid Spaceback.

Mladá Boleslav pod týmto menom predstavila vozidlo, ktoré takmer celkom zapadá do šablóny bežných hatchbackov. Virtuálne odhalenie novinky predznamenali detailné fotografie. Červeno-čierny lak pôsobil trochu zmätočne a poukazoval na športovú verziu auta. Detail však neodhaľoval dvojfarebné lakovanie, ale piate dvere so sklenenou časťou predĺženou až po hranu výlisku pre tabuľku evidenčného čísla. Predstavený exemplár má okrem toho presklenú strechu a strešný spojler i stred zadného nárazníka v čiernej farbe.

Spredu sa Rapid nezmenil, no jeho zadná časť vo finále evokuje väčšiu Octaviu Combi. Spaceback má podstatne kratší zadok: v porovnaní s liftbackom ubudlo z celkovej dĺžky zhruba osemnásť centimetrov. Batožinový priestor sa scvrkol, no so základnou hodnotou 415 litrov patrí na špičku triedy. Po sklopení zadných sedadiel narastie objem na 1 380 litrov. Rovnako ako v prípade väčšieho brata možno kufor vybaviť jednoducho polohovateľným dvojitým dnom. Časť interiéru určená pre pasažierov zostala bez zmien.

Úpravám sa vyhla aj technická stránka vozidla. Ponuka pohonných jednotiek bude pozostávať zo štyroch benzínových a dvoch naftových motorov, pokrývajúcich výkon od 55 kW (75 k) po 90 kW (122 k). Zahŕňa to aj variant 1.6 TDI s výkonom 66 kW (90 k), ktorý automobilka ohlásila pri nedávnom balíku zmien pre celý modelový rad Rapid.

Česká automobilka dnes do sveta vypustila len základný balík informácií a tri fotografie. Detailnejšie predstavenie modelu Rapid Spaceback môžeme očakávať v priebehu leta.

Oficiálna premiéra vozidla je naplánovaná na septembrový autosalón vo Frankfurte. Už v priebehu októbra by mala novinka prísť na trh. Cena je zatiaľ tajomstvom.

 

zdroj: autobild