24-hodinový dispečing

Na autosalóne v Bratislave

22. apríl 2016|Ing. Peter Sirotňák

Tento rok sa autosalón 2016 v Bratislave je po rokoch výnimočný. Viac ako 70 premiér od vyše 40 automobiliek. Jaguar, BMW či Lada, portfólio značiek je široké. Tieto novinky sú však hlavnými lákadlami tohtoročnej výstavy.
Na autosalóne bolo viacero odhalení. Nielen viacerých slovenských premiér, kde za zmienku stojí dvojica Citroën Spacetourer a Peugeot Traveller. Zaujímavosťou pri ich predstavení bolo, že po dvadsať týchto áut každej značky bude slúžiť na prepravu hostí počas polročného predsednístva Slovenska v Rade Európskej únie.
Významné však sú aj dve európske premiéry. Jednou z nich je Hyundai Grand Santa Fé a hlavne na poslednú chvíľu oznámená novinka, ktorú priviezol do Bratislavy Nissan. Jeho športový model GT-R v špecifikácii pre rok 2017 určite poteší oko nejedného motoristu.

No nielen priamo exponátmi na výstavných plochách sa môže hrdiť tohtoročný Autosalón. V sekcii Exclusive Auto je pár naozaj zaujímavých modelov, ktoré nestretnete bežne na našich cestách. Okrem áut však na autosalóne nechýba množstvo vystavovateľov, ktorí ponúkajú doplnky, zvyšovanie výkonu, zmenu farby fóliovaním a rôzne iné.
Navyše, máte možnosť nielen si prezrieť, ale aj vyskúšať mnohé z vystavovaných áut priamo za volantom. V rámci sprievodného programu poskytujú viaceré značky možnosť testovacích jázd. Program je bohatý a chýbať nebudú simulácie prevrátenia auta aj nárazu, crash testy v sobotu a otvorenie tuningovej sezóny v nedeľu.
Značky, ktoré nájdete na bratislavskom Autosalóne: Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Citroёn, Corvette, Dacia, DS, Ferrari, Fiat, Fiat Professional, Ford, Honda, Hyundai, Iveco, Jaguar, Jeep, Kaipan, Kia, Lamborghini, Lada, Land Rover, Mahindra, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Piaggio, Range Rover, Renault,  Rolls Royce, Smart, Suzuki, Škoda, Tesla, VW, Volkswagen LNF, Volvo.

 


Vybrané modely:

 

  • Mercedes – Mercedes G500 4×4²

Auto s podtitulom kamión do 3,5 tony. Trojtonový kolos neuveriteľnej konštrukcie. Auto, ktoré je v praxi úplne nepoužiteľné, ale úplne úžasné. Dva tlmiče na jedno koleso, oproti klasickému G500 zvýšená svetlá výška. Zvýšená až tak, že autom nevojdete do väčšiny podzemných garáží! Vzadu je vozidlo vybavené dokonca zábranou proti podídeniu. Oceľová zábrana, ktorá sa používa na kamiónoch a návesoch. Výkon 415 koní, spotreba cez 20 litrov. Vzhľad strohého vojenského vozu, vnútri dokonalý luxus. Cena 200 000 eur.

 

  • Jaguar F-Pace

Podstatne decentnejšie a podstatne menej terénne vozidlo, SUV Jaguar F-Pace. Donedávna iba koncept onedlho uzrie svetlo bežných slovenských ciest. Neočakáva sa nič iné, iba maximálna miera luxusu. Veď Jaguar.

 

  • Ford Focus RS

Kto aspoň trochu rozumie autám, vie, že RS neznamená “rozumná spotreba”. Focus RS je pekelne rýchly hatchback s pohonom všetkých kolies. S výkonom 350 koní dokáže auto aj driftovať! Zrýchlenie z 0 na 100 trvá kratučkých 4,7 sekundy.

 

  • Tesla Model S

Model S síce nie je novinkou, no stále je senzáciou. Elektromobil, ktorý mení a zmení svet. Model S dokázal, že aj s elektrinou sa dajú odjazdiť stovky kilometrov, ale najmä, že ak auto jazdí na elektrinu, nemusí byť škaredé ako Prius. Práve naopak, Tesla je nádherná.

 

  • BMW 750Li

Vlajková loď mníchovskej automobilky. Limuzína v predĺženej verzii je prešpikovaná tými najmodernejšími technológiami. Laserové svetlá, možnosť parkovania bez vodiča v aute či ovládanie väčšiny prvkov interiéru z tabletu na zadných sedadlách.


Autosalón bude otvorený do 24. apríla.