24-hodinový dispečing

Aké vozidlá sa kradnú v tomto roku?

29. marec 2016|Ing. Peter Sirotňák

ukradnuté autá

Viete aké autá sa kradnú tento rok? Behom troch mesiacoch sa ukradlo viac ako 350 motorových vozidiel. Aké autá sú rizikové a ktoré odporúčame zabezpečiť?

Behom troch mesiacoch sa ukradli rôzne vozidlá. Kradnú sa aj nové autá, ktoré nemajú ani rok, kradnú sa aj staršie vozidlá, obľúbené sú vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou, taktiež aj motorky sú v hľadáčiku.

Keď sa pozrieme na krádeže motorových vozidiel geograficky najviac vozidiel sa ukradne v hlavnom meste. Úmerne počet krádeží klesá smerom na východ Slovenska až po Košice. Najviac sa kradne v mestách a občas pri štátnych hraniciach.

Najčastejšie sa kradne v strede týždňa a silný býva aj pondelok (resp. nedeľná noc). Tento rok bol najviac vozidiel odcudzili 3.2.2016 – 12 vozidiel.

Vyhrala samozrejme Škoda. Tradične prvenstvo si obhajuje značka Škoda. Najviac sa kradli Octávie. Po nich nasledujú Fábie, Rapidky a začal byť celkom obľúbený aj Yeti a SuperB.
Druhé miesto zostáva tiež tradičné a patrí značke VW. Z týchto značiek sa kradne najčastejšie VW Golf (a Golf Variant) a taktiež VW Passat.
Tento rok najviac stúpli krádeže značky Audi a to najmä modelu A6 (S6). Tento model sa stal veľmi obľúbený medzi zlodejmi.

Pokračujúcim trendom z minulého roka sú taktiež úžitkové vozidlá resp. dodávky. Medzi najčastejšie značky patrí VW Multivan, Fiat Ducato, Iveco Daily a Citroen Jumper. Tieto vozidlá končia nie len na diely ale aj na páchanie inej trestnej činnosti.
Medzi úžitkové vozidlá môžeme zaradiť aj VW Caddy, VW Touran a Seat Alhambra, ktoré neustále kradnú.

Okrem vozidiel vyššie sa začali kradnúť nové vozidlá stredných a väčších SUV. Prekvapením je nárast nových vozidiel z modelov Honda CRV a Toyota RAV4. Drahšie a väčšie SUV, ktoré sa kradnú sú Range Rover a Land Rover Discovery.

Špeciálne vozidlá, ktoré sa ukradli tento rok sú buď drahé vozidlá alebo vozidlá špecificky ukradnuté. Tento rok odcudzili motocykle KTM, Jawa, BMW a iné.
Ukradli sa tradične aj luxusné vozidlá ako Audi S8, Mercedes G a BMW X6.

Tento rok je aj rokom kradnutia „retro vozidiel“. Ukradlo sa pomerne veľa starých a lacných vozidiel. Pre príklad – Lada Niva, Škoda 1203, Škoda 120, Lada 2107. Niekto sa ulakomil aj na starý športiak Mitsubishi 3000GT.

Medzi zaujímavosti patrí aj odcudzenie mercedesu priamo u bratislavského dílera a krádež štyroch Renaultov Master, ktoré stály pred showroomom v Žiline a ešte nemali ani poznávacie značky.

Konštatujeme, že trend klasických krádeží (Octávií, Golfov, Passatov a iných) sa kradne oveľa širšie spektrum značiek a modelov.

Majte istotu vrátenia vozidla a zabezpečte si svoje vozidlo. Nenechajte si ukradnúť svoje vozidlo. Zabezpečenie vozidla dohľadávacím systémom z našej spoločnosti máte o 90% väčšiu šancu, že sa Vám vozidlo vráti. Podľa štatistík máme 94% úspešnosť dohľadanie odcudzených vozidiel. Nečakajte kým bude neskoro.