24-hodinový dispečing

GPS súradnice nových radarov po celom Slovensku - 739 pascí na cestných pirátov

28. január 2016|Ing. Peter Sirotňák

Rezort vnútra spoločne s políciou plánuje už dlhšie rozšíriť využívaný inštitút objektívnej zodpovednosti z poloautomatického režimu na plne automatický. Nedávno sme vás infomovali, že do konca roka plánuje nasadiť 1300 radarov, ktoré budú vodičov ustavične kontrolovať. Z tohto počtu bude na našich cestách stabilne umiestnených 739 radarov, ostatné by mali byť mobilné. Miesta, kde plánujú kompetentní tieto technické zariadenia umiestniť, budú verejnosti známe. "Techniku plánujeme orientovať hlavne na cesty prvej triedy, kde budeme aj takto bojovať s vysokou nehodovosťou. Skôr ako projekt spustíme, verejnosti predstavíme mapu ciest, na ktorej bude táto technika umiestnená," informoval v polovici januára hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Policajti sa zamerajú na porušenia nasledovných predpisov:

1. porušenie zákazu predchádzania,
2. nedodržiavanie najvyššej alebo najnižšej povolenej rýchlosti,
3. jazda na červenú alebo nezastavenie pri dopravnej značke "STOP",
4. porušenie zákazu otáčania alebo cúvania,
5. porušenie zákazu zastavenia alebo státia,
6. porušenie zákazu prejazdu cez železničné priecestie,
7. nedodržiavanie maximálnej povolenej hmotnosti vozidla alebo jazdnej súpravy,
8. porušenie zákazu vjazdu, odbočovania alebo prikázaného smeru,
9. porušenie zákazu vjazdu vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vozidla alebo jazdnej súpravy prevyšujúcou 12 ton.

Rezort vnútra už zverejnil miesta, kde plánuje stacionárne radary umiestniť. Ich poloha sa ešte môže zmeniť. Budú fungovať nasledovne. Ak vodič poruší dopravný predpis, kamera to automaticky zachytí a pošle do národného centra dopravných informácií, odkiaľ potom pošlú majiteľovi auta, ktoré kamera odfotila, pokutu. 


Denník SME spracoval všetky tieto informácie do prehľadnej mapy, ktorú nájdete kliknutím na tento text.