24-hodinový dispečing

Vozidlo s bezkľúčovým vstupom Vám môžu ukradnúť za pár sekúnd

25. január 2016|Ing. Peter Sirotňák

Kúpili ste si vozidlo s bezkľúčovým štartom (keyless go)? Ak áno tak zbystrite pozornosť. Tohtoročný nárast kriminality má na svedomí aj toto moderné štartovanie a odomykanie. Už koncom minulého roka sa stalo trendom, že zlodeji používajú zosilovač vysielaného signálu z Vášho kľúča a tak rýchlo a jednoducho odcudzia Vaše vozidlo.


Pohodlie alebo bezpečnosť?

Systém keyless go je veľmi pohodlným a rýchlo si naňho zvyknete. Žiaľ je to na úkor bezpečnosti. Iba pár sekúnd stačí aby bolo Vaše vozidlo otvorené a naštartované. A nemusia pri tom rozbiť okno, vylamovať zámok alebo používať iné techniky.

Audi A4, BMW X5, Ford Kuga, Kia Carens, Mazda 6, Range Rover, Renault Clio, Volvo XC60 alebo VW Passat a ani iné značky a modely vozidiel nemajú bezpečné riešenie. Nie len tieto vozidlá so systémom keyless go nebude problém odcudziť touto metódou. Množstvo automobiliek či redaktorov testovalo systém no však ani jedno z vozidiel neuspelo. Všetky boli otvorené a naštartované.
Automobilky sa bránia tým, že je možné tento systém deaktivovať či si ho neobjednať.

Ako to celé funguje?

Je to skutočne veľmi jednoduché. Zariadenie zosilnenia signálu funguje ako ladenie rádia, správnu frekvenciu zlodej naladí pomocou počúvania šumu. Je zložené z dvoch zariadení. Jedno zariadenie rozširuje signál a druhé zariadenie pomocou prenosu prijíma signál a správa sa ako Váš kľúč.
Zariadenie sa dá kúpiť od 100eur a vyššie. Kto sa vyzná v analógovej technológii tak by si takéto zariadenie vedel skonštruovať relatívne rýchlo a lacno aj sám.
Bohužiaľ v súčasnej dobe automobilky nebojujú s týmto jednoduchým prelomením ich systému.  

Kde si treba dávať pozor?

V podstate všade kde parkujete a zdržiavate sa do 400m od vozidla. Približne 400 metrov ma dosah toto zariadenie, ktoré vie otvoriť Vaše vozidlo na diaľku. Krádeže s týmto systémom najčastejšie využívajú zlodeji v nočných hodinách a parkujete v blízkosti domu alebo v kaviarni, banke a pod.


Ako sa môžete brániť?

Ako bežnú ochranu môžeme považovať to, že kľúče od vozidla si budeme uchovávať ďalej od okien, nemať kľúče blízko stien, plechová škatuľa tiež môže čiastočne eliminovať tento problém. V teste sa ukázalo ako vhodné dať ich do chladničky kde ale batéria bude strácať výdrž.

My Vám však ponúkame lepšie no najmä bezpečnejšie riešenie. Bezpečnostné vrecko, ktoré funguje ako Faradayova klietka.
Jednoducho vložíte svoje kľúče do tohoto vrecúška a Vaše vozidlo nikto na diaľku neotvorí.
Vrecko vysokou úrovňou tienenia, ktoré je založené na princípe faradayovej klietky. Efektívne dokáže odrušiť všetky signály s frekvenciami od 1 MHz do 30 GHz, a to s útlmom až 118 dB, čím prakticky znemožní akúkoľvek komunikáciu, či už na väčšie alebo kratšie vzdialenosti. K zariadeniu, alebo smerom od zariadenia umiestneného vo vrecku, tak neprenikne žiadny signál, či už je to WiFi, GPS, Bluetooth, LTE, UMTS, GSM alebo iné technológie. Ponúka aj ochranu pred oskenovaním a naklonovaním RFID technológií. Toto vrecko nájdete v sekcii Detektívne služby – špeciálna technika.

V prípade, že by ste o vrecko mali záujem, neváhajte nás kontaktovať.