24-hodinový dispečing

Denník zásahovej jednotky – príležitostný zlodej

20. november 2015|Ing. Peter Sirotňák
Zasahová jednotka secar

V jeden z prvých chladných dní v Bratislave mi zazvonil služobný telefón. V telefóne sa ozval známy hlas dispečera, ktorý ma informoval, že odcudzili VW Passat čiernej farby v Bratislavskom novom meste. Ihneď som sa začal pýtať na nevyhnutne dôležité informácie, ako kedy vozidlo približne ukradli, kde ho ukradli a pod..

Bol som prekvapený, že ide o veľmi netypickú krádež vozidla,nakoľko sa to stalo pár metrov od policajnej stanice, majiteľ si krádež všimol pár minút po odcudzení, že mu vozidlo chýba,.. Položil som telefón a opäť som ho mal na uchu. Tentokrát som volal kolegovi, ktorý mal v ten večer pracovnú pohotovosť. Stretli sme sa asi o 5 minút vo firme a išli sme na miesto krádeže, kde sa nachádzal majiteľ vozidla. Na mieste sa nachádzali aj príslušníci policajného zboru, ktorí si neodpustili poznámku pri našom vedomom porušení zákona. Pri pohľade na policajta ihneď vycítil, že nám má dať pokoj s nejakým zákazom odbočenia v tejto situácii. Na mieste odcudzenia sme žiaľ nezistili nič, čo by nám pomohlo. Vydali sme sa na pátranie, naše šance boli veľké ale nakoľko nešlo o typického “autíčkara” nás toto dohľadanie potrápilo. Našou veľkou výhodou bolo to, že páchateľ nie je ďaleko, po dlhej dobe hral čas s nami a nie proti nám. Vozidlo išlo nevedno kam. Z Bratislavy ide veľa ciest mnohými smermi. Štatisticky ako zvyčajne sme intuitívne zvolili jednu cestu, ktorá sa neskôr ukázala ako nesprávna.

Dostali sme sa do veľkej hmly, ktorá nás skutočne spomalila a my sme sa museli presunúť na iný smer o ktorom sme tiež rozmýšlali. Po hodine intenzívneho pátrania to bolo zatiaľ bez akéhokoľvek výsledku. S kolegom sme už rozmýšľali,čo iné by sme radšej robili v noci ako hľadali auto.. a napokon máme záchyt. Smer rovno na Bratislavu! Už sme aj prestali dúfať. Naše prekvapenie bolo o to väčšie, že sa vozidlo vyskytlo v blízkosti miesta odcudzenia. Mysleli sme si už, že si to zlodej rozmyslel a auto si iba “požičial”. No nie. S vozidlom sa jazdilo a vrátilo sa takmer späť na miesto krádeže. Skončilo v garážovom komplexe iba pár sto metrov od miesta kde ho odcudzili, kde sme nemali prístup. Preto sme museli zavolať kriminálnu políciu, no aj oni bez prokurátora a jeho povolenia sú na otvorenie a vstup bezmocní. Tak sme začali čakať a hľadali sme všetky miesta kde by sme mohli aspoň trochu vydieť dovnútra.

Po dlhohodinovom čakaní sme zaznamenali nečakaný pohyb v garáži. Kto je v garáži v týchto nočných hodinách? Konečne niekto prišiel do garážoveho komplexu a sprístupnil nám ju? Nie! Policajti vyzvali občana aby otvoril garáž. On súhlasne išiel po kľúč, že ju otvorí. To sme ešte netušili, že páchateľ sa bude nachádzať v prenajatej garáži a na aute “pracovať”. Áno komunikovali sme s páchateľom. Po chvíli čakania páchateľ vyskočil z okna objektu a bol napokon zadržaný PZ. Pri prehliadke bolo zistené, že sa v garáži nachádzali aj iné predmety pochádzajúce z trestnej činnosti. Napokon kriminalisti nám potvrdili, že tento človek je známy ako príležitostný vykrádač pivníc, no teraz už aj neúspešný zlodej vozidiel..

Náš klient dostal vozidlo na druhý deň. Vozidlo nebolo poškodené a tak nevznikla žiadna škoda na majetku.